Tymon_Ateńczyk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 W martwej, zieleniącej się czernią toni Ujrzałem coś, czego w słowa ubierać Nie sposób; przed tym mój duch się ukłoni! Ciało zaś będzie już chciało umierać... Aby go uwolnić z więzień istnienia. Cisza... piorun niebo zaczął rozdzierać Białym światłem - ciemną taflę z kamienia Kruszy błysk, który uśmierca źrenice, Wodę dławią prędkich wiatrów skinienia! I pogrążam się w tej trwożnej muzyce, Patrzę na niebo skąpane w odmęcie Chmur, już rozszarpanych przez błyskawice! Wpadłem we wściekłych podmuchów obięcie! Porywają mnie tam, gdzie obłok płacze Zawieszony na gwiezdnym firmamencie. Na lewo drżące Granaty zobaczę, Gdy tylko odwrócę wzrok od jeziora, Po którym wiatr z fali na falę skacze, I ujrzę Kościelca niczym upiora Na prawo... to piramidy nie szczyty! Hymny mgieł... - chciałbym poznać ich autora. Zawrat przygniotły świetliste błękity - Znów piorun miota się w chmurach bezwiednie, Zaryczał przestwór ciemnością spowity, Ach! Powieka zamyka się, twarz blednie! Pragnę na zawsze zanurzyć się w wodzie: Ujrzeć to coś, skryte w wieczności sednie.
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Tymon , zmień układ wersów, gdyż dostaję oczopląsu i mózgopląsu. Nie mogę tego poskładać.
Baba_Izba Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Bardzo życzliwie zazdroszczę umiejętności takiego pisania wierszy! Może dlatego, że bardzo fascynują mnie burze. Serdecznie pozdrawiam, dobrych, radosnych Świąt! - baba
Nata_Kruk Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Góry, tak bliskie mojemu sercu... ehhh... :) Wiersz fajnie się czyta, jednak wymagałby pewnego szlifu, żeby było jeszcze lepiej. Zawrat pamiętam doskonale, byłam tam dwokrotnie... Czarny Staw Gąsienicowy to jedno z piekniejszych miejsc Tatr. Wiesz co, ująłeś mnie tym Zawratem. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi