Janusz_Ork Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 mój tułów wrzyna się w łóżko. nie mogę zebrać myśli, które opuszczają głowę cieniom podobne, krążą po pokoju. potem znikają w czarnej ścianie i już z niej nie wychodzą. nocą zjawiają się twarze. zawsze przypominają ludzi, którzy ścigają mnie dniami. w ucieczce odpływam łodzią na głęboki sen. budzę się na obcym brzegu, jak co dzień zmuszając się do życia.
lena2_ Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 świetny wiersz...czasem nawet głęboki oddech nie pomaga:) miłego
Oxyvia Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Bardo dobry wiersz, zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Lepszy niz mój - nieco żartobliwy - na podobny temat:Zmory Śpij błogo, jak wszyscy bezpieczni, przytul ufnie uszko do poduszki; posłuchaj przedsennej bajeczki, opowiedzą ci ją duszki i wróżki. Już słuchasz ucisznie, bezwiednie mini szeptów, mikrokoszmarów z podcieni... Sufitu niebiosa bezgwiezdne nabierają głębi półprzestrzeni. I nagle - ona! - z twoją głową! Otchłanna wiedźma anty-Narni, królowa Bezsennia nad tobą, ciemna zjawa półjawnej Koszmarni! A wtedy te duszki i szmery okazują się znanymi zmorami, obsiadają cię ściśle, hetery, szczerzą śmiechy, syczą i mamią. Oto boss i ta jego pogarda, przed nim tłumek pochlebców się ścieli, a najbliżej szefa cuchnie banda słodkowodnych donosicieli. Przyjaciele, co dawno zdradzili, nauczyciel, co szkołę obrzydził... Podłe gęby pamięci w tej chwili w groteskowym obłażą cię zwidzie. I już nie śpisz do rana. Koniec. Palisz lampę, by zagłuszyć myśl. Krążysz w ciasnej nocy nieprzytomnie aż po drżący, przemęczony świt. Pluszuję Twój wiersz i pozdrawiam.
sława_zaczek Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ech, tęsknota za własnym łóżkiem i powietrzem jest cięższa od najsurowszej kary cielesnej. Rozumiem twój wiersz, Pozdrawiam ciepło, Januszu!
Grażyna_Kudła Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Cieniom podobne, zamieniłabym na : cieniopodobne. Mroczny klimat tajemnych myśli, nietrudno odgadnąć, co je wywołuje. Ciekawy zapis stanu peela. Pozdrawiam, Januszu. :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 na obcym brzegu nawet poduszka jest obca a dzienne twarze wcześniej czy później dopadną pozdrawiam Jacek
Nata_Kruk Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Januszu, "zalecenie".. "Głęboko oddychać".. świetnie pasuje mi do treści, aż do miejsca (...) "w ucieczce odpływam łodzią na głęboki sen" Ostatnie dwa wersy, to już inny brzeg i dobrze... ale słowa.. zmuszając się..do życia... i tak każą nabrać nowego głębokiego wdechu.. no i koło się zamyka... ech życie. Pozdrawiam... :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 w sumie to piękny pejzaż roztoczyłeś dla wprawnych oczu ... Wiersz byłby lepszy gdyby mniej w nim akcentowania " ja " ale i tak jest przyzwoity . Dwie ostatnie prawdziwe , najlepsze . Pozdrawiam , C .
cezary_dacyszyn Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 w sumie to piękny pejzaż roztoczyłeś dla wprawnych oczu ... Wiersz byłby lepszy gdyby mniej w nim akcentowania " ja " ale i tak jest przyzwoity . Dwie ostatnie prawdziwe , najlepsze . Pozdrawiam , C .
Ian Duma Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Oddycham głęboko i bardzo podoba się całość, ale w szczególności ta zwrotka - ,,nocą zjawiają się twarze. zawsze przypominają ludzi, którzy ścigają mnie dniami." Pozdrawiam serdecznie. Ian.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 A ja bym niczego nie dodawała i nie odejmowała. Każde słowo jest idealnie wyważone i potrzebne. Dawno juz żaden wiersz nie zrobił na mnie takiego wrażenia, że aż ...jestem pod wrażeniem. Skwituje jedynie banalnie...piękny, naprawde piekny i prawdziwy wiersz. Pozdrawiam z życzeniami utraty bezsenności Lilka
Roklin Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Piękny, bardzo podniosły wiersz. Jeden z najciekawszych, jakie ostatnio czytałem. Utwór wyważony i kompletny. Pozdrawiam, Januszu R. \ T.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Leno, dziękuję za wizytę i dobre słowo pod wierszem. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Oxyvio, jeśli wiersz Cię poruszył, to dla mnie już powód do radości, że dotarł do czytelnika. Twój wiersz bardzo dobry. Dziękuję za możliwość, że mogłem go przeczytać. Cieszę się, że do mnie zaglądasz. Ja wyłączyłem się na miesiąc, bo mój laptop wyzionął ducha. Teraz mam znowu możliwość kontaktu ze światem (via Internet). Dzięki za wizytę u mnie. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Sławo, dziękuję za czytanie i komentarz. Bardzo mnie cieszy, że rozumiesz peela. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Grażyno, dziękuję za wizytę i słowa pod wierszem. Nad Twoimi propozycjami zastanowię się. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Jacku, masz rację. Dziękuję za czytanie i ślad pod wierszem. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Nato, bardzo dziękuję za czytanie i podzielenie się refleksjami. Pozytywny feedback cieszy bardziej niż te plusy. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Cezary, dziękuję za czytanie i słowa pod wierszem. Z tym "ja" to dlatego, że peel mówi w pierwszej osobie. Gdyby mówił w drugiej, byłoby pełno "ty". No, ale przecież wiesz o co chodzi. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Ianie, dziękuję za czytanie, poświęcony czas i cieszy, że znalazłeś szczególny fragment dla siebie. Pozdrawiam. J.
Rekomendowane odpowiedzi