Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Umarłem nareszcie co za ulga
nie muszę już robić tych wszystkich rzeczy
na które i tak nie miałem ochoty
w końcu pozbyłem się napięć
teraz tylko muszę skupić się na tym by żyć

Martwe ciało sztywnieje i blednie
i tak zawsze było jedynie ciężarem
dusza za karę opleciona węglem i krzemieniem
powróciła do formy pierwotnej
unosząc się we wszystkie strony

Ci tam na dole smucą się i krzyczą
nic nie słyszę czytam jedynie z mimiki
skurczów ich czerwonych warg i ciężkich bytów
Hej wy przestańcie nie trzeba
nigdy nie czułem się taki szczęśliwy

Zgodnie z przewidywaniem nadal istnieję
zrzuciłem zardzewiałe łańcuchy przywiązań i zależności
teraz poczułem to o co zawsze walczyłem
jakie to było trudne tam na dole
a teraz spijam jej karmiczny nektar „wolność”

Nawet nie jestem rozczarowany brakiem światła i tunelu
które wciąż łkający widzą oczyma doktrynalnej wyobraźni
co za marazm co za syf
jak dobrze że choć tu nie czuje się odosobniony
w światopoglądzie nie pasującym do ogółu

Boże wygrałem naprawdę wygrałem
nie tylko z nimi ale również z czasem
tu bowiem nikt nie zna jego znaczenia
jak u ludów pierwotnych którym cywilizacja
rzuca orzeszki ku uciesze mas prze uchylone okno dżungli

I zupełnie spokojnie czekam na nieuniknione
mam jedynie nadzieję że tym razem Stwórca
okaże mi większą łaskawość przywdziewając swoją część mnie samego
w lżejsze łachy tak bym mógł częściej wzlatywać
tylko o to proszę go w cichej modlitwie na którą często nie miałem czasu

Padre nuestro, que estás en el cielo ...
Opublikowano

Wspomnienia denata to rzecz ogólnie nienowa, ale tutaj mnie zaintrygował wers o "światopoglądzie nie pasującym do ogółu".
W czymże ta Twoja wersja wydarzeń - z porzucaniem martwej powłoki, unoszeniem się duszy, uszczęśliwieniem wolnością lotności i opuszczeniem czasu, modlitwą proszalną do Boga-Stwórcy - jest inna od tej, którą mitologia chrześcijańska karmi ogół tutejszych katolików?
Czy "lżejsze łachy" dla wzlatywania nie są odpowiednikiem awansu do raju?

Jeszcze tylko słówko o "uchylonym oknie dżungli" (dobre!) - cywilizacja rzuca przez nie raczej bezużyteczne paciorki, żeby za chwilę wydrzeć życiodajne orzeszki, nieprawdaż?

I nader często wspiera tę zabójczą transakcję odzieraniem tubylców z ich własnego, bosego światopoglądu, żeby odziać ich w bezużyteczne, ale jezusowe sandały...

Opublikowano

Witam :-) Otóż "lżejsze łachy" i modlitwa do boga stwórcy nie mają nic wspólnego z "jezusowymi sandałami" :-) Wiersz generalnie jest napisany w tonie o zabarwieniu stricte karmicznym - reinkarnacyjnym. Prośba o lżejsze łachy by móc częściej wzlatywać, to niemalże synonim bagażu doświadczeń i oczekujących zdarzeń ... wolałbym być mniej nazwijmy to przyziemnym i częściej doświadczać pozytywnych bodźców, co byc może pozwoliłoby na roziwnięcie aspektu twórczego ... choć ja śpiewał Kazik - tylko artysta głodny może być wiarygodny, co ja odczytuje w znaczeniu holistycznym :-) Osobiście jestem prawie ateistą :-) prawie, bo podoba mi sie filozofia wschodu i czasem miewam odczucie, a może tylko nadzieję, że coś lub ktoś tym wszystkim kręci :-) Co do paciorków i ludów pierwotnych to w 100 % sie z Tobą zgadzam i namiętnie piętnuję pseudo nawracanie na siłę , trwajace przez wieki, do chwili obecnej... niestety. Mam jednak nadzieję, że ludzie w końcu przejżą na oczy i zrozumieją, że władza polityków i wiara na jednym jadą tandemie, a wszystko po to by mieć rzędy serc, dusz i podatków w jednym :-)
Pozdrawiam :-)

Opublikowano

Skłamałbym przytakując, że pomysł z reinkarnacją jest mi bliższy od tego z osiąganiem rajskości przez całowanie po brylantach nieomylnych fluorescencyj w powłóczystych szatach...

Zajrzyj na www.racjonalista.pl - wszelkie bogi brały się, biorą i brać będą z naszych własnych umysłów.

Pozdrawiam