Dariusz Grudziński Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 napisałem bóg z małej litery i grono poruszonych wiernych przyszło pod mój dom wieczorem z transparentem oburzenia i kamieniem w ręku -bluźnierco napluł mi w twarz gruby mężczyzna o czerwonej twarzy przed sakramentem klęknij i błagaj o przebaczenie wrzasnęła niska kobieta z różańcem na szyi nikt nie spytał mnie ... nikt nie usłyszał mnie ... nikt mnie naprawdę nie zobaczył... piszę bóg z małej litery bo wierzę że jest on mały tak jak ja umie płakać, tęsknić, radować się i złościć umie współczuć i przeżywa razem ze mną zwyczajne proste życie nie jest on gromicielem nie jest małostkowo wybierającym zasługi z korca grzechów jest moim przyjacielem który serce mi swoje dał otwarte i nic nie chciał w zamian jedynie szepnął do mnie mów mi po imieniu z małej kochanej litery bóg
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Bog stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo a może to człowiek boga stworzył.Jakby nie patrzeć jest połączeniem facet i kobiety czyli dziwny.
Kolos94 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 mam baardzo ambiwalentne odczucia w odniesieniu do tego wiersza...pozdrawiam
Jacek_Krzysztofowicz Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 "bóg" z małej litery przede wszystkim poruszy ortografistów. Gdy jest jeden 'Bóg', słowo to dla odróżnienia od 'bogów' w systemie politeistycznym czy rozumieniu buddyzmu pisze się z wielkiej litery. Tak samo 'Allah'. Ale co zrobić, prowokacja musi być, licentia poetica, obserwacja rzeczywistości i prywatna tych obserwacji (nad)interpretacja... tak to odbieram
Dariusz Grudziński Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, trafnie ujęte. Nad interpretacja jest zawsze, kiedy chodzi o subiektywne przeżywanie życia. nie ma suybiektywizmu bez nad interpretacji. To wynika z uczuć, które kierują słowami w tym co piszę. Uważam, że odwrotnie, się nie da.
Rekomendowane odpowiedzi