Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

X.,
pomysł odłupywania po kawałku jest twórczy, ale - jak to u Ciebie bywa - prowadzi tylko w stronę "nie bytu" (tak pisane!); kto Cię czyta - mógł się tego spodziewać już po pierwszej, udanej zwrotce (co za konsekwencja - ho, ho!). "Puste kalendarze" i "okruchy chleba" - już niestety były, szukajmy dalej. Z kolei "po" w drugiej kontynuuje tę ekskursję w "nie", a ja (ja) bym tu widział jakieś "życie" (wahania, upadki ale i wzloty , co żywe - jest złożone i nigdy jednorodne poczynając od rzeczy mniejszych od fotonów, a kończąc... no, może nawet bez kończenia). Zatem może "wojaży nadpodniebnych"?
I - jeśli już mamy logikę doprowadzić do końca (do absurdu?) - to podwójne przeczenie jest potwierdzeniem, i tak liczyłem na echa jakieś z Sępa, kiedy zobaczyłem tę figurę w pierwszej linijeczce... cóż.
Konstatacja końcowa czymś mi brzmi, czytałem coś podobnego ostatnimi dniami, ale - mea sclerossa - nie pomnę, choć smakują tu pewną łatwość (mea culpa).
No.
Kłaniam
Opublikowano

Dawniejku,

cóż, nie mam pewności, że tu zajrzysz. Poprawiam kalendarze. Racja. Ponadniebne - także, bo słusznie prawisz. Z "chlebem" sobie nie poradzę, bo głodnemu...
Bardzo mi pomogłeś.

Dziękuję,

Para:)

Opublikowano

Szczerze ocnie to co napisałaś.Po pierwsze ciągle swe przeżcia wymieniasz oczywiście ujete w dobrej formie pisowni.Nie wkurzaj się proszę.Ciągle twe problemy marne na pierwszym miejscu,ciagle niespełnione uczucia(miliardy gorzej mają) czasem oderwij się od tej rzeczywistości masz talent którego hamujesz tymi przeżyciami.Przeczytałem kilka twoich wierszy i ciągle wyczuwam faceta który ciebie zranił.Zapomnij o tym wyrzuć z serca żale spójrz w słońce na świat spójrz.Jak to określić ciągle w kółko Macieju jakby świat na tobie się scalił.Wiersze są dobre ale temat jeden.Nie będę truł to twoja wola,dusza i serce...tak to widzę odrobina odmiany zmienia.Pomyśl o tym. Pozdrowienia ze świata mroku;-)

Opublikowano

Treść i forma jest ok ale.zapytaj siebie-czy świat to całe me istnienie? Odpowiedź brzmi nie a ty ciągle o swoich dramatach życiowych nadajesz.Ładnie to poukładane.ale czyż tak zgłębić się to sensowne??? Nie. tylko ty tak piszesz wiele podobnych czytałem.Zamknij ten rozdział życia krzemień się w różę co wciąż rozkwita.Spójrz w.gwiazdy wsłuchaj się w wiatr a dalsze tysiące przeżywa lat...setki jest gustów stabilnych serc lecz czy są mądrzy są ludzie w nich co biegną chwilą tak można by rzec.Rzuć przeszłość w diabły marzenia spełnia swe ...przepraszam jakąś finlandią pisać zacząłem.To.co piszesz dobre jest ale wiele sławnych jest serc.I znowu tymi piszę mglami. ...Widziałeś jak rozlegają płatki kwiatów? Napisz na temat wyobcowany i spójrz na to z boku...masz potencjał ale marujesz go emocjami...Napisz coś bez emocji baz żalów i krzywd np o ogrodzie kwiatów.Te ja ją ją jak ta Bjöjrgen Maritt,pełną złości i sterydów...Masz umysł napisz coś indywidualnego...To co piszesz jest dobre ale któregoś dnia się znudzi.Oko tam facet prosi by ktoś libretto napisał pomysł nad tym...pozdrowienia z krainy wiecznego cienia:-)

Opublikowano

Mnie raczej przeklinają to smutne ale prawdziwe.Coż nazstępcy nie ma a w tym półmoku świecie zimno i wiatr tylko wyje...dziękuj wiekuistemu za dar jakim ciebie obdarzył.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zawsze uważałem, że największe szanse inwestycyjne czają się nie tam, gdzie wszyscy patrzą, ale właśnie na obrzeżach uwagi. Tak było też z Wiedniem. Podczas jednego z wyjazdów do Austrii, gdzie odwiedzałem znajomych z czasów studiów, jeden z nich – analityk finansowy – pokazał mi swój portfel. Co mnie zaskoczyło? Znaczna jego część opierała się o spółki z wiedeńskiej giełdy. Zaintrygowany, wróciłem do Polski i zacząłem zgłębiać temat. Przez platformę broker resourceinvestag.com, z której już wcześniej korzystałem do handlu na rynkach niemieckich, szybko uzyskałem dostęp do austriackich instrumentów. Resource Invest AG, z licencją UE i pozytywnymi opinie Resource Invest AG, udostępnia inwestorom również mniej oczywiste rynki, jak Wiedeń. Zacząłem od spółki Erste Group Bank – stabilnego gracza o umiarkowanej, ale konsekwentnej polityce dywidendowej. Potem doszły Vienna Insurance Group i kilka REIT-ów powiązanych z rynkiem nieruchomości komercyjnych. Efekty? Średni wzrost wartości portfela o 9,3% w ciągu roku. Dla rynku uznawanego za „niszowy” – bardzo przyzwoity wynik. Nie brakuje jednak w sieci pytań typu „oszustwo resourceinvestag.com” czy „sciema resourceinvestag.com”. Ja sam miałem wątpliwości, zanim zacząłem – ale 18 miesięcy aktywnego handlu przez ich platformę przekonało mnie, że firma działa rzetelnie. Szczególnie przy inwestycjach w mniejsze rynki, takich jak Austria, pomocna okazuje się ich obsługa klienta – szybka i kompetentna. Wiedeński sektor finansowy to nie tylko banki. To także fintechy, fundusze i segment ubezpieczeniowy. Co ciekawe, austriackie spółki finansowe są bardziej konserwatywne w podejściu do ryzyka niż ich niemieckie odpowiedniki – co w warunkach gospodarczej niepewności działa na ich korzyść. Dzięki opcji forex resourceinvestag.com, mogłem także zabezpieczyć część pozycji w euro, co przy zmienności kursu PLN/EUR miało znaczenie dla końcowego wyniku. A ponieważ inwestowałem w dłuższym horyzoncie, ten detal okazał się istotny. Zalety Resource Invest AG: - pełna licencja UE - dostęp do niszowych rynków, jak Austria - solidna platforma i intuicyjny interfejs - szybka obsługa i dostępność po polsku Wadą może być brak szerokiej oferty edukacyjnej dla początkujących inwestorów – choć osoby z doświadczeniem odnajdą się tu bez problemu. Dziś regularnie śledzę wiedeńską giełdę. Nie ma tu szalonych wzrostów jak na Nasdaq, ale jest coś ważniejszego: stabilność, rozsądna wycena i dobre dywidendy. A z narzędziami oferowanymi przez

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

, ten rynek jest na wyciągnięcie ręki – i to bezpiecznie, z pełną kontrolą.
    • Nie musisz się starać być kumplem ich wszystkich  Nie musisz rozumieć myśli każdego kto Cię krzywdził Antycypować każdy ruch by być krok przed nimi  Wiedz, że Twoje dzieciństwo to nie turniej szachisty    Nie bądź jak myśliwy i nie traktuj myśli byleby niszczyć  I bezmyślnie nie wyceluj w kilka punktów newralgicznych  bo to również możesz być ty w akcie samobójczym  Nie daj się im, zaakceptuj, bo skaleczysz cały świat swój    Patrząc w lustro myśl o genach bo to kawał historii  Możesz z dumą przyznać że Twój wygląd to Ty  Porównując się do innych tracisz z oczu kilka cech tych  których byt definiuje Twą tożsamość. Jesteś wyjątkowy    Wrażliwość, empatia to para pasażerów, nie bój się ich  Nie raz da Ci w kość, poniży, potarga jak ręcznik  Ale to ta grupa cech co odróżnia Cię od reszty  Będziesz wiedział o kimś więcej niż przeciętny typ
    • @Leszczym @Leszczym @Leszczym wymień chociaż 10
    • @Migrena …poważne zaburzenie… ):
    • @pasa_i_doble … naturalnie i refleksyjnie, to niełatwe do osiągnięcia razem, a tutaj się udało :) ( wkradło się parę rymów wewnętrznych, ale i tak wiersz nie traci), pozdr.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...