Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zmierzchaniec

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

No cóż Młoda Damo, przeczytałem wszystkie 119 Twoich wierszy jakie udało mi się odnaleźć. Z pewnych prywatnie znanych powodów był moment, że bałem się komentować. Nie przypadkiem wybrałem właśnie ten Twój utwór aby napisać kilka słów podsumowania-podziękowania. Nie ulega wątpliwości, że jesteś Poetką włśnie przez "P". Podróż przez te Twoje wiersze nie była czasem zmarnowanym i dzielnie zniosłaś moje zachwyty. W tym utworze zmuszasz czytelnika do kompromisu - "gromnie niedojrzały" , "zaczerpnać zdroju" "zmierzch omieszka". Przy pierwszym czytaniu moja gotowość pójścia na kompromis była nie za wysoka. I poszedłem dalej do coraz bliższego końca wedrówki. Patrząc na datę, ten utwór jest jeszcze w Tobie świeży swoimi obrazami. I nie jest to banalny, tuzinkowy utwór. To wiersz z fantazją i niebywałym kolorytem, z zadziornym pazurkiem. Chociaż opuściłem go dość pospiesznie, to jednak jad zapuszczony do mózgu zaczął działac i doszedłem do wniosku po kilku godzinach, ze te okrojenia akcentują jeszcze klimat i koloryt wiersza. Pozdrawiam

Gratuluję wytrwałości!
Nazwanie mnie "Młodą Damą" szczerze mnie rozczula. Wszak oboje mamy po 100 lat!

To ledwo 1/3 z tego, co powstało na przestrzeni 2 i pół roku. Reszta się gzi w Warsztacie.

"Zmierzchaniec" to z pozoru jedynie zabawa w stylizację na Leśmiana. Jest w istocie wierszem bardzo osobistym, z gatunku tych, które potępiasz, bo nadto hermetyczne, zamknięte w subiektywnej, niezwykle osobistej topice.
Niezwykle wdzięczna za wybór tekstów, podróż po zapomnianych wierszach, nisko się kłaniam, cieplutko pozdrawiam Czytelnika,

Para:)

• 3 tygodnie później...