Agnieszka_Horodyska Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Przeszliśmy przez tunel Muskająca lekka ciemność Zintensywniała Inny świat Wysoki króliczy puch Na suchych łodygach Dziwny las W jednym miejscu wydzielał ciepło Jakby tędy płynęła Prowadzi nas ścieżka Nagle Czujesz? Chłodny powiew i otwarta przestrzeń Szare drzewa Jęki tak nierealne że nie tylko słuchem I czarne kłęby obecności Potem dużo powalonych drzew Woda z obu stron Czarna woda Nie da rady Wracamy w milczeniu Nagłe dreszcze uniesienia Bo tam różami zmrok maluje zachód Płynące bezgraniczne chłodne gorąco Podnoszę oczy wyżej Widzisz? Pustynny i równikowy na pewno nie nasz Granat i srebro gwiazd Gdzie jesteśmy? Czy już poza przeszłością? Znów w tunelu Wracamy
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ..." wchodzi murzyn do przedziału a dziadek pyta - co to tunel ? " - tak mi się skojarzylo z programu 98,8 UKF czyli 60 minut na godzinę :))), ale to było ze 100 lat temu :))) ..a konkludując - jeśli by puentę pierwszej części odczytać " Czarna woda Nie da rady " = nam to w porzo jak dla mnie ...pozdrawiam
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ..." wchodzi murzyn do przedziału a dziadek pyta - co to tunel ? " - tak mi się skojarzylo z programu 98,8 UKF czyli 60 minut na godzinę :))), ale to było ze 100 lat temu :))) ..a konkludując - jeśli by puentę pierwszej części odczytać " Czarna woda Nie da rady " = nam to w porzo jak dla mnie ...pozdrawiam
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Więc uciąłbyś całą drogę powrotną. Zostać tam, przed czarnym bagnem. Kuszące. Ale trzeba wrócić. Lubię takie żarty jak ten z murzynem, nawet jeśli można w nim znaleźć jakąś nietolerancję :) Dziękuję. Pozdrawiam. :)!
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. niekoniecznie tak bym o odczytał = bo " Zbudzimy echo drzemiące w martwej skale Zgasimy ogień by słońce mogło wstać Poezja lasów zamieszka w nas na stałe Nie zmoże nas nieubłagany czas " - ze Śpiewnika Beskidzkiego :)))))
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Ładny śpiewnikowy cytat, pasuje do spaceru, który pewnie odbył podmiot liryczny (patrz: sygnaturka ;)). Więc czarne bagno zostałoby, ale w pamięci.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .. e , to tylko dla dodania odwagi " Alicji w krainie czarów " - bo tak mi się ten Twój tekst przekłada ...pozdrawiam
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Dziękuję :) Tak, właśnie tak... kraina czarów... "Czy wszystko już dla mnie stracone, skończone? Wróżbiarzu, co czytasz z obłoków jak z ksiąg, Spójrz i przeczytaj, co pisze tam o mnie. Weź przebij, weź odsłoń mi nieco ten gąszcz! (...) Nie widzę już nic, nic a nic, biało mi. Idź dalej niezłomnie, a mnie zostaw sny. Nic nie jest stracone, skończone też nie, Gdy droga przed tobą, a sam jesteś w tle." [SDM - "Idź dalej"] ... i odwaga. (Zawsze się bałam, że zacznę pisać kompletnie niezrozumiale i pseudopoetycko, a teraz to się sprawdza. Wyjaśniam - ten tekst SDM-u jest ładny, zwłaszcza z muzyką i jest może trochę odpowiedzią na cytat ze śpiewnika, a także może dodać odwagi :))
Anna_Para Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Odczytuję konwencję oniryczną i mocną inspirację "Alicją w krainie czarów". Ładnie obrazujesz i starannie kładziesz metaforę. Gratuluję, Agnieszko. Pozdrawiam, Para:)
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Anno, cieszę się, że Cię widzę :) Dopiero teraz widzę, ile tu motywów z Alicji :) Wcześniej widziałam tylko, że podmiot liryczny jest JAK Alicja - w krainie czarów. Dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi