Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Z cyklu listy do Boga – Wybacz

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

mimo wszystko mam wrażenie że twój bóg tego nie przeczyta, mój zresztą też
mimo wszystko znaczy mniej więcej tyle, że budowanie wiersza na fragmencie modlitwy jest pójściem na łatwiznę, a od orzekania podobieństwa to na pewno nie jesteśmy my (piszący jak i czytający)
wolna wola to jest w sumie dziś mniej warta od paczki zapałek, więc ogólnie szkoda gadać
a dalej - przeprosiny - że coś się nie udało, jest to częstsze niż kolejne wydanie Super Ekspresu
z wielkiej chmury mały deszcz - co w dzisiejsze lato jest powracającym bumerangiem
r

„mimo wszystko mam wrażenie że twój bóg tego nie przeczyta, mój zresztą też”

Wybacz, ale w tej materii Twoje wrażenia mnie nie interesują.

„mimo wszystko znaczy mniej więcej tyle, że budowanie wiersza na fragmencie modlitwy jest pójściem na łatwiznę, a od orzekania podobieństwa to na pewno nie jesteśmy my (piszący jak i czytający)”

Moim zdaniem - nie zrozumiałeś tego fragmentu.
Widzisz – jak najbardziej jesteśmy od tego, aby „oceniać” to podobieństwo.
Tu nie trzeba być wierzącym, wystarczy logika.
Aby dążyć do jakiegoś „wzorca” należy się do niego porównywać. W ten sposób kontrolujemy przybliżanie się do niego lub oddalanie.

„wolna wola to jest w sumie dziś mniej warta od paczki zapałek, więc ogólnie szkoda gadać”

:))
Na pewno wiesz co to wolna wola?
Myślę, że nie.
Raczej wychodzi Twój brak pojęcia na temat wiary i tego co w tym przypadku komentujesz.

„a dalej - przeprosiny - że coś się nie udało, jest to częstsze niż kolejne wydanie Super Ekspresu
z wielkiej chmury mały deszcz - co w dzisiejsze lato jest powracającym bumerangiem”

Skoro tak odbierasz -Twoje prawo.
Tu nie będę polemizował.:)

„mimo wszystko mam wrażenie że twój bóg tego nie przeczyta, mój zresztą też”

Wybacz, ale w tej materii Twoje wrażenia mnie nie interesują.

„mimo wszystko znaczy mniej więcej tyle, że budowanie wiersza na fragmencie modlitwy jest pójściem na łatwiznę, a od orzekania podobieństwa to na pewno nie jesteśmy my (piszący jak i czytający)”

Moim zdaniem - nie zrozumiałeś tego fragmentu.
Widzisz – jak najbardziej jesteśmy od tego, aby „oceniać” to podobieństwo.
Tu nie trzeba być wierzącym, wystarczy logika.
Aby dążyć do jakiegoś „wzorca” należy się do niego porównywać. W ten sposób kontrolujemy przybliżanie się do niego lub oddalanie.

„wolna wola to jest w sumie dziś mniej warta od paczki zapałek, więc ogólnie szkoda gadać”

:))
Na pewno wiesz co to wolna wola?
Myślę, że nie.
Raczej wychodzi Twój brak pojęcia na temat wiary i tego co w tym przypadku komentujesz.

„a dalej - przeprosiny - że coś się nie udało, jest to częstsze niż kolejne wydanie Super Ekspresu
z wielkiej chmury mały deszcz - co w dzisiejsze lato jest powracającym bumerangiem”

Skoro tak odbierasz -Twoje prawo.
Tu nie będę polemizował.:)
jeśli piszesz słowa u ocenie to słowa za lub przeciw powinny cię interesować, bynajmniniej
wiara to nie matematyka tudzież logika, więc sorry ale się nie dogadamy, bo bo ja szukam czegoś na przekór
"wzorzec" to jest martwy punkt, a ja ja mam to gdzieś więc mnie nie przekonasz do szukania na twoim brzegu

wolna wola to ucieczka od fałszu, ale ale mój "brak pojęcia na temat wiary" jest wielki jak sam stwierdzasz, co ma się nijak do czegokolwiek
niech moc będzie z tobą
r