@Berenika97
W kierunku interpretacji@tie-break
W pierwszej strofie natrafiamy na opis doświadczenia bezpośredniego. To już nie szafa, to cień. To już nie cień. To ciemność.
Pozwalanie rzeczom się stawać, dziać, obserwować jak zanikają wraz z nazwami, skojarzeniamy, siatkami znaczeń budujących konstrukt zwany rzeczywistością.
Peel nie protestuje. Wita wręcz to wygaszanie znaczeń, gubienie kształtów. Świat pokazuje, że jest pewnym wyobrażeniem, interpretacją, wystaczy drobna aberracja, zmiana natężenia światła i znów na nowo trzeba (?) wszystko interpretować.
W kolejne strofie następuje również wygaszenie języka. Słowa zostają wypchnięte poza obszar doświadczenia. Myśli przestają myśleć.
Czym jest czas na odejmowanie... Odejmowanie czego? Kolejnych warstw, kolejnych interpretacji, stawanie się czystym byciem lub snem.
Mniej i mniej i mniej... Ciekawe czy peel osiąga satori czy zaczyna lewitować lekko nad ziemią... Może w powietrzu pojawia się zapach wonnych ziół na dowód, że miało tu miejsce coś świętego.
@Rafael Marius dwa dni byłam z Zoją, rzeczywiście jest bardzo zimno, Zoja tylko trochę była, w przelocie, w domu wyglądała ciągle z balkonu. Mam nisko szkła, to ja pilnowałam, lubi też swoją wolność, chciała wejść pod sofę, ma takie swoje światy. Lubi się bawić moją torebką i tak zleciał dzień. Przyznaję, że wyprowadziłabym się z tej Polski. Temperatury będą okrutnie zimne z roku na rok, z jednej strony lata mogą być palące, a zimy okrutnie mroźne.
@Omagamoga
Widzę tu wieloznaczność. Jest transformacja fonetyczna - zmiany w brzmieniu. Zmiany w znaczeniu - "Stare Bogi" – odwołanie do pogańskich bóstw słowiańskich a "Buki Drzewiej" - czy to boska energia zamknięta w drzewach? Jeżeli tak, to tekst sugeruje, że bogowie nie zniknęli - zamieszkali w naturze. Ciekawe.
Grafika świetna!
Pozdrawiam.
Witaj - twój wiersz mnie zaciekawił - zwłaszcza ten fragment -
Być może to miejsce
nigdy nie było daleko —
istniało we mnie,
zanim nauczyłem się je nazywać.
Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi