Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przyznajmy to wyraźnie
jest nieźle

zdrowe ładne dzieci uśmiechnięta żona
duży samochód
w miarę otwarte granice
do tego umiarkowanie najedzone ciało
(przecież dbamy o dietę)
powłoka którą ładnie rzeźbimy i kolorujemy
(od czego są solaria)

przy tym ważna jest równowaga
sobotni koncert jazzowy
wieczór w teatrze i lektura prasy

byłoby lepiej gdyby nie zakłócać tego ekosystemu
pozbyć się niespokojnego blokowiska
zapadłej dziury w której rosną tylko kłamcy i złodzieje
śmierdzącego menela na dworcu
i tych gówniarzy którzy podkradają naszym dzieci telefony

o ile łatwiej zdalnie przygarnąć małego Kenijczyka
zrobić przelew w twardej walucie
wysłać ochłapy w paczce do Sudanu
dla ofiar trzęsienia ziemi
uchodźców zza oceanów

oni są daleko
nie czuć ich potu
lepkie dłonie nie brudzą naszych płaszczy
dowód wpłaty i zdjęcie małego Mobutu
dobrze komponują się na naszej średniej klasy półce
przecież jesteśmy
wrażliwi

kiedyś inżynierowie umysłów nauczą nas
jak bezboleśnie eksportować za morze
skazanych na powolne umieranie
imigrantów z krajów bez nadziei
nędzę z betonu
domy dziecka
przybytki starców

a my zostaniemy tutaj
to dopiero będzie
raj

Wwa-Ursynów, 5 czerwca 2011

Opublikowano

...może się podobać..tego typu"publicystyka"....lecz ekspresja emocji i dosadność...głaszcząca po głowach,może "wstrząsnąć"...jedynie kurz na podłodze...który opadnie na swoje miejsce ...nim przebrzmią słowa:)...-trochę "jajka na twardo"...tu brakuje...gdyż nawet się jeszcze nie ścięły..a i gazu zabrakło:)))).-pozdrawiam serdeczni...Henio:)....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   A dla mnie generał Rajmund Andrzejczak, zresztą: politycy bez Narodu Polskiego - ludowych katolików i pogańskich słowian, którzy nic wspólnego nie mają z sektami monoteistycznymi - judaizmem, chrześcijaństwem i islamem - nic a nic nie mogą, podobnie: bez Wojska Polskiego i Agencji Wywiadu - też, poza tym: Rosjanie nic nie ukrywają nic w internecie - mają potężną armię i tworzą doktrynę obronną w razie ataku Paktu Północnoatlantyckiego, a my, Polacy, też tworzymy doktrynę obronną w razie ataku Federacji Rosyjskiej - jesteśmy w martwym punkcie bez wyjścia, dalej: w sprawie Ukrainy, de facto: współczesnej - Chazarii - nie zmienię zdania, patrz: esej - "Tajne Specjalnego Znaczenia" - tutaj można znaleźć.   Łukasz Jasiński 
    • Innym instrumentem muzycznym na którym marzyło mi się nauczyć grać była gitara, lecz pozostało to tylko marzeniem. Miałem kolegę w latach nastoletnich, który opanował świetnie grę na gitarze, no nie powiem, trochę mu zazdrościłem. Dodam jeszcze do tych instrumentów muzycznych fortepian i pianino, zawsze podziwiałem tych co opanowali te sztuki gry.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zgadzam się :)   @Wierzmat ciebie - niebie? To chyba najbardziej wytykany rym, wiersz jest podobny do modlitwy, a skoro tak, to chyba zasługuje na staranie.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Rafael Marius Zawsze podziwiałem te osoby, które umiały grać na harmonii albo akordeonie, a w tamtych czasach było to dla mnie coś fantastycznego i znałem nawet osobiście jedną osobę, która świetnie grała  na tym instrumencie. Nie wiem dlaczego, ale zawsze harmonia kojarzy mi się z podwórkowymi kataryniarzami w latach 60 i 70 ubiegłego stulecia we Wrocławiu, a my dzieci zawsze dawaliśmy im parę drobniaków za to granie, a także ludzie z okien rzucali im pieniądze.  Pamiętam także, ale jak przez mgłę, jedną osobę, która świetnie grała na harmonijce ustnej każdą melodię i piosenkę o jaką się poprosiło, to również była niełatwa sztuka.  @Wiesław J.K.         "Harmonia i akordeon różnią się nie tylko budową, ale także techniką gry i brzmieniem. Harmonia jest zazwyczaj mniejsza i lżejsza, co czyni ją bardziej mobilną i łatwiejszą do transportu. Akordeon oferuje szerszy zakres dźwięków i większe możliwości muzyczne, ale wymaga więcej czasu na opanowanie techniki gry. Wybór między harmonią a akordeonem zależy od preferowanego gatunku muzycznego i osobistych preferencji brzmieniowych. Przed zakupem warto wypróbować oba instrumenty, aby poczuć różnice w grze i wybrać ten, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom."
    • @Naram-sin Zgrabny, ciekawie rozwinięty i z dobrym morałem, jak na bajkę przystało. Myślałam, że z rymem nie potrafisz, a tu proszę, bez gramatycznych, ze średniówką, aż śpiewać można, panie dzieju, do schrupania. Ech, życie...   (...) Wierzę w niezmienność nadziei, nadziei W światełko na mierzei Co drogę wskaże we mgle Nie zdradzi mnie Nie opuści mnie (...)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...