Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zagajenie i odezwa

Rekomendowane odpowiedzi

Naplujesz takiemu w twarz, to powie, że to tylko deszcz pada. A co dopiero, żeby taki jeszcze mógł podać się do dymisji; tylko trwa i trwa, jak gdyby nigdy nic (się nie stało). Zresztą, cóż to dla niego było i będzie jedno więcej, jedno mniej kłamstwo. Czyż nie ze wsparciem takich samych jak on, jakich to popleczników w złej sprawie wszędzie jest na kopy, na pęczki, co nie miara, zatrzęsienie (bez mała ziemi).

Mówiłem wam, cieszy mnie to, co według was miało martwić. Widocznie dla was niewyraźnie mówiłem, albo nie wziąłem poprawki na tak powiązanych ze sobą, jak każda władza z nieomylnością; a ostatnia jeszcze z honorem, jakim za dość (w tym wypadku i w każdym razie) byłaby zwykła ludzka przyzwoitość. I czego jeszcze bym nie mówił, jeżeli coś jest sobą i tylko sobą, czy to jest samo, czy współ-istne, nic a nic temu nie zaszkodzi, a co ma szkodzić - pomaga. W końcu nie takie same rzeczy, takich samych wciągają w siebie (czy to się komuś podoba, czy nie).

A Tobie powiadam, jeśli szukasz głupszego od siebie, to tu tak łatwo (jak myślisz, czy jak Ci się wdaje) na pewno takiego nie znajdziesz. Zresztą już pokazałeś swoje i siebie, i to nie tylko z jednej strony, tak że w głupocie pewnie już nikt Cię nie przebije. Chociaż tak do końca, kto to może wiedzieć; może nawet Ty sam nie wiesz, czy to jest Twoja głupota, czy Twoje błazeństwo? Ale wiesz co! Ile by o Twojej postawie nie mówić, jest ona pewnym twórczym niedowartościowaniem; czy jak wolisz, ambicje (przy braku talentu i polotu) przerastają Cię i zżerają.

Nie ma jednak dymu bez ognia. Po pierwsze więc i po ostatnie drzazga w czyimś oku przesłania komuś belkę w swoim. I w końcu, kto sam ze sobą nie potrafi sobie poradzić, odgrywa się na kimś. Ale też nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...