Anna_Myszkin Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2011 znowu wyszła przed nówek-dni szereg celując w mięśnie ściśnięte od wytyczania granic desantem głodnym kolorów poruszyła ledwie powietrze nad zmurszałą kładką do triumfu zieloności zabrakło czerwonej fali
Biała Lokomotywa Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Próbuje wiosna, ale w niektórych stanach potrafi wręcz drażnić, czego nie życzę nikomu:) Lepiej się prezentuje soczysta zieleń z czerwienią - zdecydowanie:) Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Jeśli to o wiośnie (jak pisze Lokomotywa) to ciekawie. Chociaż niefortunnie brzmi mi zwrot: "pułkiem wygłodniałych lotników", może dlatego że kojarzy mi się z ubiegłoroczną a tragedią. Ale to tylko moje - i sam nie wie dlaczego - odczucie. Pozdrawiam Aniu.
Ela_Ale Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Kazałaś pomyśleć, albo pójść na żywioł i skojarzenia. Dopatruję się tutaj jakiejś walki lub jej wyobrażenia tylko. Między fragmentami przyrody, oznakami fizjologii człowieka. Albo jest to tęcza, która i łączy i dzieli. Łączy światło i przestrzeń, dzieli "kraje" na połowy ze względu na poglądy ich mieszkańców. Poszło w skojarzenia i doszukiwania się znaczeń barw. Trudny wiersz. Pozdrawiam serdecznie. Elka
Dawid Rt Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zastanawiam się nad tą barwą dopełniającą, to chyba jeszcze nie wiosna, ale zaledwie jakieś symptomy. Wygłodniałe lotniki czytam jak ptaki, natomiast czerwonej fali nie mogę na razie rozgryźć, więc jeszcze do pomyślenia, ta tajemniczo intrygująca mini :) Pozdrówka
Magda_Tara Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 trudny wiersz, ale przyciągający, Myszkino. zamknięty, jak to co opisujesz. czytam Cię z zainteresowaniem - zawsze, ale nie zawsze rozumiem - tu nie rozumiem, co świadczy o mnie nie o wierszu :))))))))) ściskam serdecznie
Agata_Lebek Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dwa ostatnie wersy rewelka, a przy pierwszej części trochę mam ochotę popsocić ;))
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Potrafi, zwłaszcza peelów na rozdrożu. Czerwień konieczna - do nakarmienia zieleni ;) Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ma prawo nasuwać takie skojarzenie - myślę nad inną nazwą dla formacji owadziej ;) Dziękuję za zaglądkę i wpis. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jest, Elu - wiosna w natarciu, a podzielonym parom to nie bardzo na rękę ;( Dla związków między barwami takie wytłumaczenie znalazłam: "[...]wrażenie zieleni uzyskujemy, gdy substancja (np. chlorofil) pochłania tzw. barwę dopełniająca, czyli w tym przypadku ... czerwień." Dziękuję za chęć zinterpretowania wierszyka i napisanie pod tymże. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że przeczytałeś, a fale (te od czerwieni) czytaj dosłownie (naukowo), albo powiąż z typowym symbolem tego koloru. Ptaki czy owady - nie ma znaczenia, bo i jedne, i drugie to przecież sojusznicy wiosny. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za chęci i czas :))) Świadczy o wierszu, bo namotałam - za dużo chciałam w nim upchnąć. Pozdrawiam, Magu :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Boli, bardzo boli ... Peela i peelkę jednako. Cóż, takie wiosny też się zdarzają. Dziękuję za rozczytanie intencji. Pozdrawiam :)
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dwa ostatnie wersy rewelka, a przy pierwszej części trochę mam ochotę popsocić ;)) A psoć do woli, bo sama weszłam właśnie w fazę psocenia. Tych dwóch nie tykam :)) Pozdrowienia znad psocenia ;)
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 nic nie wnoszę ani nie wynoszę po przeczytaniu / bardzo słabo czytelne i miernie zrealizowane / t
Anna_Myszkin Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cóż, przykro.
Pan_Biały Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to nie jest wiersz o wiośnie, wydarzyło się na wiosnę, ale nie o niej, dla mnie wciąż ten temat jest abstrakcyjny, i przyznam się, że nawet nie mam siły go zrozumieć nie przepadam za taką formą i wolę twoje bardziej liryczne, a ten to zapewne odskocznia;) pozdrawiam r
Anna_Myszkin Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fakt, wiosna była tylko pretekstem do ponarzekania sobie, a że wyszło, jak wyszło, to... też pewnie wina wiosny ;) Dzięki, że zajrzałeś, Rafale. Pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 dla mnie kolory kojarzą się z uczuciami jak nadzieja z miłością winny się dopełniać, kiedy zabraknie tego dopełnienia wiosna w przyrodzie może "rozsierdzić" - tak mi się nasunęło serdecznie pozdrawiam, Aniu :) Krystyna
Anna_Myszkin Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Tak, Krysiu, myślałam właśnie o zieleni jako symbolu uzdrowienia czy też odnowy, w parze z naturalnie uzupełniającym ją kolorem życia i intensywnych uczuć. Dziękuję Ci, że zechciałaś zajrzeć i podzielić się swoją refleksją. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi