Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

z cyklu wiersze dla dzieci(((-:

Rekomendowane odpowiedzi

dzięcioł dzierga ostrzem w korze
wiatr rozświstał się wśród drzew
złotobarwne fale zboża
i wieczorny świerszczy śpiew

w ściółce śliczne kapelusze
dla grzybiarzy istny raj
przebiśniegi dzikie róże
wielobarwny leśny gaj

trzmiele pszczoły również ważki
na kwiecistej szacie łąki
śmigiem harcem w takt igraszki
zapylają pilnie pąki

chrząszcz z chrabąszczem znów scrablują
metafory w krzyżach słów
rozważają kontemplują
jak poprawnie rzuf czy żółw

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zdarzały mi się już różne dziwy nad dziwami.
ale komentarz co do sekundy jeszcze nie...
Uśmiech pełną gębą podwójną, czas nam sprzyja :))

P.S. Wydaje mi się, że już to mówiłam ;))

może powinniśmy zacząć grać w totka wysyłają jednocześnie po trzy numery(((:
pozdr

nie tylko z zapyleniem będzie problem - dzieci przyjmują bardzo prosty język (chyba, że mają po 15 lat - ale to już młodzież), dlatego mam pytanie: jak dzieci odbiorą takie pojęcia:
- dzierganie
- scrable
- metafory
- kontemplują

zrozumiałe, że skromna gra słow o rzuf - zółw do nich nie dotrze, ale dobrze by było by nie dotarły do nich "złoto barwne fale" - a co inni sądzą o takim zapisie

nie tylko z zapyleniem będzie problem - dzieci przyjmują bardzo prosty język (chyba, że mają po 15 lat - ale to już młodzież), dlatego mam pytanie: jak dzieci odbiorą takie pojęcia:
- dzierganie
- scrable
- metafory
- kontemplują

zrozumiałe, że skromna gra słow o rzuf - zółw do nich nie dotrze, ale dobrze by było by nie dotarły do nich "złoto barwne fale" - a co inni sądzą o takim zapisie

oj dzieci mogą dorosłych niejednokrotnie zaskoczyć, pracuję akurat z maluchami i dają radę w wielu dziedzinach językowych((-:

p.s "złotobarwne" jak piszę razem to mi słownik podkreśla na czerwono)-:
dzięki za odwiedziny
pozdrawiam

- dzierganie
- scrable
- metafory
- kontemplują

oj dzieci mogą dorosłych niejednokrotnie zaskoczyć, pracuję akurat z maluchami i dają radę w wielu dziedzinach językowych((-:
dzięki za odwiedziny
pozdrawiam

jutro mam spotkanie z nimi - zapytam co to scrable, dzierganie, metafora i kontemplacje

pytałem moich wnuczków i jakoś nie mogą zaskoczyć - może sie wrodziły do durnego dziadka, a może miasto w którym mieszkam ma mieszkańców o bardzo niskim poziomie intelektualnym.

a co powie pan na temat zapisu który uczyniłeś w trzecim wersie pierwszej zwrotki:

złoto barwne fale

Pisanie wierszy dla dzieci to trudna sztuka , a szczególnie trzeba uważać by nie robić samemu błędów, ucząc je ortografii :)

pozdrawiam

dzięki za odwiedziny
pozdrawiam

jutro mam spotkanie z nimi - zapytam co to scrable, dzierganie, metafora i kontemplacje

pytałem moich wnuczków i jakoś nie mogą zaskoczyć - może sie wrodziły do durnego dziadka, a może miasto w którym mieszkam ma mieszkańców o bardzo niskim poziomie intelektualnym.

a co powie pan na temat zapisu który uczyniłeś w trzecim wersie pierwszej zwrotki:

złoto barwne fale

Pisanie wierszy dla dzieci to trudna sztuka , a szczególnie trzeba uważać by nie robić samemu błędów, ucząc je ortografii :)

pozdrawiam
byłem parę dni temu na obozie kadry małopolski w gimnastyce z moimi zawodnikami i z ośmiolatkami grałem w scrable, dali radę(-:, słowa takie jak metafora kontempluję były co prawda trudne ale dla tego jest taki zawód jak nauczyciel, żeby malucha nauczył. Choć panie Kamilu dzieci nawet gimnazjalne mają problem z czytaniem ze zrozumieniem więc wątek na dłuższą dyskusję.
pozdr

pozadr

złoto barwne fale

pozdrawiam
byłem parę dni temu na obozie kadry małopolski w gimnastyce z moimi zawodnikami i z ośmiolatkami grałem w scrable, dali radę(-:, słowa takie jak metafora kontempluję były co prawda trudne ale dla tego jest taki zawód jak nauczyciel, żeby malucha nauczył. Choć panie Kamilu dzieci nawet gimnazjalne mają problem z czytaniem ze zrozumieniem więc wątek na dłuższą dyskusję.
pozdr

pozadr

nie zawsze trzeba liczyć na korektor internetowy (czerwona kreska...) warto mieć wiedzę ogólną , ale przy kłopotach w internecie jest dziesiątki słowników różnej maści, są porady językowe itp itd

pozdrawiam