Maja Skowron Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Pewnego dnia, gdy żebrała, Śnieżnoskrzydły Ptak przysiadł na zabłoconej gazecie, spojrzał w beznadziei oczy i uwił gniazdo z anioła piór. Od tamtej chwili tuliła go dłońmi, spierzchniętymi ludzi chłodem. Karmiła razowym chlebem, wyrzucanym z dworcowego baru. Poiła wodą z kałuż, odbijających szyderstwo przechodniów. czasem poczęstowała papierosem... A on wybawił ją - gdy wołała napadnięta w bramie. Krew na śnieżnobiałym skrzydle - odkupienie win.
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Teraz mogę już dodać do ulubionych, podrawiam i powodzenia :)
Monika_Gromala Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dawno nie widziałam tekstu tak niezgranie napisanego, wpisującego się w sztandary poezji młodych-cierpiących, pozbawionego klasy i - co najważniejsze - sensu. Pozdrawiam Monika
Maja Skowron Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 sens ma, ale chyba nie ma sensu tłumaczyć sensu. Ja nie młoda gniewna, a stara i pokorna. cóz każdy ma prawo do swego zdania. Dziękuję za komentarze. Może ktoś inny zechce rozstrzygnąć dobry ili marny ?
allena Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 oj. "anioła piór", "ludzi chłodem" po co te inwersje?Tekst staje się przez to niezgrabny.
Maja Skowron Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 A tak ??? Pewnego dnia, gdy żebrała - Śnieżnoskrzydły Ptak przysiadł na zabłoconej gazecie, spojrzał beznadziei w oczy i uwił gniazdo z piór anioła. Tuliła go dłońmi, spierzchniętymi chłodem ludzi. Karmiła resztkami, z dworcowego baru. Poiła wodą z kałuż, odbijającą pogardę. czasem poczęstowała papierosem... Wybawił ją - gdy wołała napadnięta w bramie. Krew na śnieżnobiałym skrzydle - odkupienie win.
Zjajami_Baba Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no, nie wiem - umarła ? wers: "spojrzał beznadziei w oczy" jest mocno dosłowny ale na plus ten o papierosie końcówka to już prawie patos ale generalnie nie jest źle - klimat jest :)
Maja Skowron Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 trochę poprawiłam: STARA BAŚKA OD KANAŁÓW Rankiem, gdy żebrała, śnieżnoskrzydły Ptak przysiadł na brudnej gazecie, spojrzał beznadziei w oczy i uwił gniazdo z piór anioła. Tuliła go dłońmi, spierzchniętymi chłodem ludzi. Karmiła resztkami, z dworcowego baru. Poiła szyderstwem odbitym w kałużach czasem częstowała papierosem... Wybawił ją - wołająca w bramie. Krew na śnieżnobiałym skrzydle - odkupienie win.
Rekomendowane odpowiedzi