teresa943 Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 w chryzantemowym zapachu codziennym chlebem tęsknię kolorami pamięci luka na dnie marzeń jak ziarnko piasku zatopiona wciąż czekam na przebudzenie pod modłami starych drzew kamienny anioł i łza na marmurze w oddali czuwa wieczne światełko
Johny Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Moja interpretacja: w chryzantemowym zapachu codziennym chlebem tęsknię - Chryzantemy kupujemy na groby. PLowi ktoś zmarł, sądząc po tytule ojciec. PL codziennie za nim tęskni. kolorami pamięci luka na dnie marzeń jak ziarnko piasku zatopiona - Z tym miałem lekki problem :). Ostatecznie uważam, że może to oznaczać próby pogodzenia się PLa z zastaną sytuacją. Zatopić lukę pozostawioną przez pamięć po Ojcu na dnie marzeń. Może PL ucieka w marzenia by nie myśleć tak bardzo o stracie? wciąż czekam na przebudzenie - Jednak wciąż się z nią nie pogodził do końca. Czuje się jakby to wszystko było snem, było nierealne. Jutro się obudzi i ojciec wróci. pod modłami starych drzew kamienny anioł i łza na marmurze w oddali czuwa wieczne światełko - Piękny widok cmentarza. Najbardziej w tym wierszu podoba mi się to, że widzę pewne obrazy gdy go czytam.
Oxyvia Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Bardzo pierwszolistopadowe. Smutne. Pozdrawiam.
Pan_Biały Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 melancholijny, zamyślony, do rozważań - właśnie taki powinien być wiersz ku pamięci i jest dobry r
Duks Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Gratuluję Krysiu. Refleksyjny, do zadumy. Przeczytałem z przyjemnością. Serdecznie pozdrawiam, Andrzej
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Tereso, wiersz trafił do mnie absolutnie. Może dlatego, że gdzies głęboko noszę podobny żal. Najwięcej siły wymaga próba powrotu do codzienności. Serdecznie pozdrawiam. J.
juliajaz Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Nie trawię wierszy okolicznościowych. Tak naprawdę to chryzantemy nie mają zbyt przyjemnego zapachu. Więc co im do chleba? Dalej - "kolorami pamięci luka na dnie marzeń jak ziarnko piasku zatopiona " banalne i bez sensu. Ogólnie nie podoba mi się. Chwytliwy temat na okoliczność.
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 też należę do tych, którym w coraz szybszym tempie przybywa znajomych po tamtej stronie. prosty, symboliczny, rozumiem. kłaniam się i pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 jeśli idzie o chryzantemy - uwielbiam w dużym glinianym wazonie w pokoju - nie pachną przypisano je grobom ale w pokojach są śliczne wprowadzając nastrój wcale nie cmentarny zwłaszcza te złociste w kryształowym wazonie i na fortepianie wiersz refleksyjny okolicznościowy pozdrawiam Jacek
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Johny. Miło Cię gościć (chyba po raz pierwszy?). Autora zawsze cieszy osobista interpretacja Czytelnika, szczególnie tak dokładna jak ta oraz "widzenie" obrazów. Bardzo dziękuję. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Listopadowy czas "odnawia" pamięć, wracają uczucia i obrazy pełne miłości. Mimo świadomości rozstania nasączają nadzieją. Dziękuję, Oxy. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Judyt. Odczytałaś sedno. Dziękuję. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "ku pamięci", która wciąż powraca jak bumerang dziękuję, Rafał - :-) serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy mnie Twoja refleksja i zaduma. Dziękuję, Andrzeju. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzisz Janusz, jeśli człowiek sam coś przeżyje, wtedy łatwiej "czuje" innych. Dziękuję. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "chleb" niekoniecznie znaczy to, co sugeruje słowo...dla jednych może to być pożywienie dla innych to wszystko, co im potrzebne do szczęścia, np. miłość czyli to co piękne a chryzantemy szczególnie złociste są cudne, prawda? przytoczona zwrotka też jest metaforą i każdy może odczytać po swojemu; wiersz jest okolicznościowy ze względu na "porę" ale ...mówi o czymś więcej... dziękuję za szczery komentarz :) serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ogromna radość, gdy Czytelnik "rozumie" odczucia Autora. Dziękuję, Sylwestrze. :-) Serdecznie pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zgadzam się z Tobą, Jacku - "chryzantemy złociste w kryształowym wazonie"...są przepiękne i budzą refleksje, powracają twarze, ożywa pamięć dziękuję :-) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Fly Elika Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Krysiu z tym światełkiem, to prześlicznie, aż nie powiem co C* ~~~~~ ~~~~~ A chryzantemy, dla mnie nieporozumieniem, ten kwiat tam, ale tak właściwie, może to dobre na depresję po takiej czadowej nocy. To tylko moja mała dygresja co powyżej. Wiersz, z pamięcią o cmentarzu i nie tylko... Ładnie, melancholijnie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi