majkaa_m... Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Przyprowadzamy się rano, zaparz herbaty zdejmę z oczu wieczór i zasłonię Cię żaluzjami Chociaż może jednak idź on tak jak Ty lubi rano kołysać mnie pod każdym kątem Jest nietypowo brązowo-niebieski oddycha bielą w sąsiedztwie szyb Lepiej idź, jest zazdrosny w swoich sześciu płaszczyznach toleruje tylko jedną osobę
Momo_33 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 hmmm, po kilku czytaniach nieco rozumiem przesłanie wiersza:-). I ze zdziwieniem konstatuję, iz nie przemawia do mnie poezja współczesna;-( Wolę prostotę i jasność wypowiedzi, choć wiem że era wieszczy narodowych, których poezję rozumialam i lubiłam jest dawno za nami. I szkoda, że im więcej niezrozumienia i intelektualnego bełkotu niesie ze sobą wiersz, tym wiekszy zyskuje aplauz i uznanie. Chyba powinnam urodzić się ze dwa wieki wstecz;-) Mimo to, jestem na tak, bo nawet ci się udało mnie przekonać, że coś w tym twoim wierszu jest, że chce się go czytać Pozd. MG
Messalin_Nagietka Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 za moich czasów - pokój nazywano kwadratem - cóż czasy się zmieniają i mamy sześcian - historia posuwa się do przodu - wiersz składny lecz nie przemawia do mnie ta ostatnia część dotycząca tolerancji - wiem, ze to poważne oskarżenie - ale - brak tu drzwi i okna - taki zamknięty swiat z szacunkiem dla autorki MN
majkaa_m... Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 a oddychanie bielą w sąsiedztwie szyb to nie drzwi i okna????
majkaa_m... Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 poza tym miał być odrobinę klaustrofobiczny
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Gdyby trochę pokombinować, to i odbiornik telewizyjny da się pod to podciągnąć. Dlaczego od razu pokój? :) Pozdr
Messalin_Nagietka Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - jednak proponuję przeczytać - http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=3657 - dla porównania z szacunkiem dla wiersza Pani i Pani osoby MN
Wuren Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - jednak proponuję przeczytać - http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=3657 - dla porównania z szacunkiem dla wiersza Pani i Pani osoby MN Hehe :) Ale zupełnie inny - i popieram sz.pana MS, że to o telewizorze :) w każdym razie co najmniej wieloznaczne :D Pozdrawiam Wuren
majkaa_m... Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 przeczytałam, porównałam :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i żadnej opini na temat porównania? wiersze inne - nie watpię - nie miałem zamiaru nikogo tu poniżać czy coś w tym rodzaju - proszę o wybaczenie z szacunkiem dla Pani osoby i wiersza Pani MN
majkaa_m... Opublikowano 4 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 ale no czemu zaraz poniżać nawet mi to do głowy nie przyszło chciałam napisać opinię, ale tak właściwie, no nie wiem tamten wiersz mi sie spodobał chyba dlatego, że jest w nim coś niepokojącego, intrygującego i mam wrażenie że jest bardziej , no jak to określić, poetycki? szacuneczek :) Maj
Witold Marek Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Wiersz dobry; pierwszy i ostatni wers drugiej zwrotki proponowałbym zmienić na mniej kanciaste (mimo sześcianu pokoju). Za to co do komentarza Momo_33: nie ryzykowałbym takich uogólnień o bełkocie, bo z jednej strony obrażają innych komentatorów, z drugiej - mogą postawić w złym świetle możliwości percepcyjne osądzającego; niby gdzie bełkot poetycki zyskuje aplauz i uznanie? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi