Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Łukasz Jurczyk   Wiersz jest wstrząsającym zapisem tego, jak wojna "rozrywa" ludzką psychikę. To opowieść o klęsce człowieka jako istoty etycznej.  Bardzo przejmujący! Ale przecież piszesz o podbojach - więc raczej każdy fragment taki będzie. Świetny, refleksyjny - jak każdy fragment.
    • @LessLove położyłam się na trawce:) cudnie, ptaszki śpiewają i rosną kwiaty:)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Lody: chałwa w galaretce ze śmietanką:)
    • @Łukasz Jurczyk   Narrator obsługuje katapultę, ale tytuł sugeruje, że chodzi o coś więcej niż rzemiosło oblężnicze - o psychologię człowieka wypełnionego przemocą.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To centrum etyczne całego wiersza. Rozkaz jest niepełny, więc narrator wypełnia go własną, zbrodniczą decyzją.  Naprawdę świetny poemat!
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak.. "Popularne", "Sporty", "Karo". Kiedyś zaciągnąłem się (już nie pamiętam czy tymi z filtrem czy bez filtra, bo i takie były) a w domu dostałem taką nauczkę "dyscyliną", że skutecznie oduczyło mnie to iść w używki (chociaż popalałem i papierosy i cygara, ale -dzięki Panu Bogu- nigdy nie popadłem w nałóg). Świetny wiersz Wiolu łączący w sobie metaforę, którą tak lubię, ale też i "czar" minionej epoki PRL. :)  Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński P.S. Niezbyt dobrze wspominam PRL (bieda, szarość, czasem terror), ale były też i momenty miłe, a niektóre śmieszne - mam taki jakby "syndrom sztokholmski"... ;)
    • @violetta Po ogrodzie boso, pamiętam :-)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...