Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Otwarcie skarbca

Rekomendowane odpowiedzi

Albo ten wiersz to jest jedno wielkie prekursorstwo (w poezji), albo małe wstecznictwo (przynajmniej co do kilku odniesień). A już na pewno cały ten wiersz i tego rodzaju poetyka to jest wielka zagadka, i wcale nie chodzi o treść wiersza, jaką każdy może rozumieć na swój sposób, co nie wyklucza również tego, że na sposób autora wiersza. Ja sam się zastanawiam nad wymową tego wiersza, gdzie zasadniczo (według mnie) pierwszej zwrotce jest przeciwstawna dalsza część wiersza, która, jeżeli nie wszystko, to, co nieco wyjaśnia sprowadzając idee do przyswajalności praktycznej, czyli do życia, tyle codziennego, co w codzienności można odkryć i zasmakować niecodzienność (w tym wypadku wolności). Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jakże to piękny (prawdziwy) komentarz, może nawet bardziej wymowny niż sam wiersz, ale mniejsza z tym, bo jeżeli się ma coś istotnego do powiedzenia, to chyba każde słowa są dobre (piękne) że właśnie wyrażające to. Bo piękno sensu stricte, to poniekąd rzecz względna, a wiec uzależniona od wielu ludzkich czynników. Ale dużo by o tym mówić, niech więc najlepiej mówi literatura piękna. Jakoż przecież mówi, a przynajmniej do mnie przemawia autorstwa pańskiego, Szanowny Panie (pewnie) Mieczysławie. Pozdrawiam.