Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma nigdzie twardych kamieni
rosną perły płukane mętna wodą
na małych głębokościach
braki z tej strony symulują wielki rozum

nieprawdziwie ruchomy cel przyrody
niewyraźnym konturem
zapowiada przyszłość

najmilsze przezroczyste odrobinki
obejmują się drobnymi łańcuszkami
wciśnięte w ciepłe zakamarki
trwa praca nad nicością

Opublikowano

Coraz więcej wykształciuchów, prawda. Liczę, że jednak prawdziwe perły pojawią się gdzieniegdzie i nie będzie tak źle. Płacimy cenę cywilizacji i nasze dzieci nie muszą wychodzić z domu, żeby znaleźć namiastkę przyjaźni. Siedzą niezahartowane w ciepłych zakamarkach. Myślę, że dobrze przeczytałam przesłanie, ciekawe i dające do myślenia. Pozdrawiam:)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czy uwierzysz, że miałam raczej na myśli dosłowne znaczenie? Kolejność, etapy powstawania życia według rozmaitych planów wymyślanych przez człowieka. Świetnie pasuje to do stosunków społecznych po miliardach lat. Tym sposobem napisałyśmy dwa wiersze, za co dziękuję. E.
Opublikowano

Czy uwierzysz, że miałam raczej na myśli dosłowne znaczenie? Kolejność, etapy powstawania życia według rozmaitych planów wymyślanych przez człowieka. Świetnie pasuje to do stosunków społecznych po miliardach lat. Tym sposobem napisałyśmy dwa wiersze, za co dziękuję. E.
Ha, ha, świetne. A ja tak kombinowałam, co ta Ela zaszyfrowała:) Patrz jak fajnie wyszło:)
Opublikowano

Ha, ha, świetne. A ja tak kombinowałam, co ta Ela zaszyfrowała:) Patrz jak fajnie wyszło:)

Ja też nie mniej. Dobrej nocy, Pojeździe Szynowy. E.
Opublikowano

Świat marzeń wybudowany z drogocennych kamieni wyobrażni potrafi wejść do przyszłosci i w niej trwać na przekór nicości. Wirtualne wnętrza wykleję wierszami za przyzwoleniem Autorki. Pozdrawiam, Eugi.

Opublikowano

Nie ma takiej nicości, która nie zasługiwałaby na poezję. Dobrą poezję. Ta moja musi poczekać, aby nią wyklejać wnętrza wyobraźni. Co najwyżej może liczyć na dobrą wolę i litościwe serce miłego Czytelnika. Kreślę się zatem uniżenie w eleganckiej formie, aby choć trochę zasłużyć. Uściski. E.
Opublikowano

Wynoszenie dzieła z nicości w byt to zadanie każdego twórcy. Problem w tym, że byt potrafi nam spowszednieć, dlatego potrzeba jest, aby narastała wokół niego sfera interpretacyjna, oceniająca.
Ona pozwala ukazać różnorakie ujęcia i perspektywy.
Uwaga: "Poeci mącą zbyt wiele" to zarzut F. Nietzschego do niektórych poetów. Mam wrażenie, że jest on słuszny w odniesieniu do tego tekstu np:"braki, które symulują wielki rozum". Chyba warto unikać mroków w poezji, gdyż one uniemożliwiają naturalne prezentowanie się dzieła.
Pozdrawiam G.D.