Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Super !:)
Chciałoby się rozwijać już od pierwszego słowa czyli tytułu ;)) ale nie wiersz tylko myśl

jestem obrazem i podobieństwem
replika gwiezdna
albo duplikat
jak kto woli
z wolnej woli
z dobrej woli
ze złej woli
ze Stalowej Woli
nieposłusznie

iluzją doskonałości -> dokonałością iluzji ;)

Zabieram. Moja, Twoja, w tej piaskownicy wszystkie zabawki naszesą (z fracuska;))
Opublikowano

Jasno i zgrabnie wyrażona myśl. I każe w siebie pozaglądać.

Pozwolę sobie warsztatowo trochę przewrotnie o tym podobieństwie:

na podobieństwo obrazu
i na obraz podobieństwa
bądź wolo moja
wolna
od iluzji
niedoskonałości ;)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Chciałoby się rozwijać już od pierwszego słowa czyli tytułu ;)) ale nie wiersz tylko myśl

replika gwiezdna
albo duplikat
jak kto woli
z wolnej woli
z dobrej woli
ze złej woli
ze Stalowej Woli
nieposłusznie

Zabieram. Moja, Twoja, w tej piaskownicy wszystkie zabawki naszesą (z fracuska;))
;)

no tak, ale ja mam problem... :(
co do słów, to jestem pewna, że są 'dokładne' [ni mniej ni więcej]
ino drażni mnie ten 'wersikowany' zapis a'la MR,
pozbyć się 'wersików' [?], to znowu się bojam, że przewrotność zbytnio się schowa,
kurde, to jakaś pokóta, cy-cuś, że bez wersików wszystkich srok za ogony nie utrzymię...?
;)
Opublikowano

replika gwiezdna
albo duplikat
jak kto woli
z wolnej woli
z dobrej woli
ze złej woli
ze Stalowej Woli
nieposłusznie

;)

no tak, ale ja mam problem... :(
co do słów, to jestem pewna, że są 'dokładne' [ni mniej ni więcej]
ino drażni mnie ten 'wersikowany' zapis a'la MR,
pozbyć się 'wersików' [?], to znowu się bojam, że przewrotność zbytnio się schowa,
kurde, to jakaś pokóta, cy-cuś, że bez wersików wszystkich srok za ogony nie utrzymię...?
;)

Porównajmy;

replika*

bądź - wola moja

posłuszna

iluzji

doskonałości

replika*

bądź - wola moja
posłuszna
iluzji
doskonałości

No utrzymałabyś, ale z wersikami lepiej IMO ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Rozumiem. Słowo wybaczyć, nie znaczy jednocześnie zapomnieć. Przyjaźń przed miłością jest możliwa, nawet wskazana, ale jak wszystko się rozwali, bardzo trudno o przyjaźń. Nie ta kolejność. :)  
    • @Leszczym Widzę, że polubiłeś piosenkowanie i naprawdę fajnie wychodzi

• @Naram-sin  Może nazbyt pobieżnie mnie przeczytałeś. Popatrz proszę na pierwsze zdanie, które napisałeś. Nie napisałam, że krzyk i rozgłos jest uosobieniem delikatności. Zawistni ludzie, nie znoszą jak komuś wiedzie się w życiu, jak ktoś ma szczęście. Dlatego szczęściem nie warto się chwalić, choć może by się chciało otworzyć okno i wykrzyczeć całemu światu, hej ludzie, hej wy wszyscy, słuchajcie, spójrzcie na mnie, jest mi dobrze! Ponieważ 'licho' znajdzie sposób, znajdą się tacy, którzy będą potrafili to zmienić. A 'ono' jest malutkie, może dopiero co się wydarzyło, jest niepewne, cichutkie, (Stąd delikatność), nieustabilizowane, a w oczach niektórych złe, grzeszne -więc po co mają o tym się dowiedzieć. W jeden dzień, los może Ci pokręcić i przekręcić życie, a dlaczego? Bo popisywałeś się za głośno, myślałeś, że tak już zostanie, a tu guzik z pętelką.     Widziałam to chyba w jakimś kabarecie, kiedy po latach spotka Cię znajomy/a i zapyta co u Ciebie? Spróbuj powiedzieć -jestem zdrowy, szczęśliwy i bogaty. Pozamiatane, nie ma o czym gadać.   Dobrego dnia :)  
    • @Domysły Monika poraz kolejny wspaniale 
    • Ciałopalne kształty płyną w letnim wietrze  Podążam za wzrokiem w obejściu bezpiecznym Ciało stoi jeszcze a dusza już śpiewa Kraino odwieczna poryw dym rozwiewa.   Gdzie pól nieprzebranych Żółkiewka płynąca Świątynia góruje nad zbożem wschodzącym Gdzie upał zawisnął i serce goreje Wzburzając ukryte odwieczne pragnienie.   A jeszcze niedawno nieświadom ich byłem  Tej ziemi i nieba zaklęte to chwile  Dusza moja milczy palcem tknę litery Na dwóch epitafiach zatartych acz szczerych.   Gdzie gmachu świątyni podpory stalowe  I wieża co formą krew mąci mi w głowie  I brama wjazdowa dzwonami usłana  Tak mógłbym tam krzyżem przeleżeć do rana.    Kraino ojczysta majątku mój drogi  Gdzie spojrzę historią zasłane są progi Duchy przodków moich zboże tu zasieją A szyszki chmielowe do nieba dosięgną.   Archanioł ochroni nieprzebrane łany Tuman słów zasłoni rozdrapane rany Tu serce zostawię wiek płomienie gasi Tu iskrę ostatnią polny kamień zgasi.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...