Artur Szmigielski Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Splugawione życia treści szemranie rozpulchnione żalem próżną nadzieją zasmuci trud w daremne czekanie powróci wnet gdy myśli czarnieją Myślisz że zmienisz świat ty idealisto obłędny w owoc nie przeistoczy się kwiat taki twój żywot nędzny Twój ból słowa nie oddadzą ani oczy łzami przeszyte słowa dobrze radzą a rozliczą chwile przeżyte Gdy byłeś kiedyś młody każda chwila była droga Gdy na starość rzucono kłody zmarkotniała ci życia pogoda Czarnieją myśli gdy wnet powróci czekanie daremne w trud zasmuci nadzieją próżną żalem rozpulchnione szemranie treści życia splugawione Nie od razu przeistoczy się larwa w złotego życia motyla zaklęta bo w życiu każda jest ważna barwa jest w tobie biel i czerń zamknięta Myślisz że usprawiedliwią cię pozory złudne nadzieje łatwiejsze walki i tak dopadną cię koszmaru potwory lepiej zginąć niż być pociąganym jak lalki I nie spotka się Demeter z Korą i nie wyda owoc Bezlistne Drzewo Życia nie skończy się sen będący twoją zmorą tak tak i nie wyjdziesz już nigdy ty miłość z ukrycia
Mateusz Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 Splugawione życia treści szemranie rozpulchnione żalem próżną nadzieją zasmuci trud w daremne czekanie powrócą wnet gdy myśli z czarnieją Myślisz że zmienisz świat ty idealisto obłędny by owoc przeistoczy się kwiat taki twój żywot nędzny Słowa bólu nie oddadzą ani te oczy łzami rozmyte czasami dobrze radzą a czas rozliczy chwile przeżyte Gdy byłeś kiedyś młody każda chwila była ci droga starość ci rzuca kłody pod nogi składasz ręce w modlitwie do Boga Nie od razu przeistoczy się larwa w złotego motyla z duszy zaklęta bo w życiu każda w kolorze barwa jest w tobie biel i czerń zamknięta Nie usprawiedliwią cię żadne pozory złudne nadzieje łatwiejszej walki i wyjdą z cienia koszmarne stwory lepiej zginąć niż żyć bez wiary Nie spotka się Demeter z Korą by wydać owoc z Drzewo Życia skończy się sen będący zmorą co był od zawsze i jest tajemnicą Ja tyko, tak na szybkiego. Tu tam, parę słów zmieniłem. Wiele tu powtórzeń. A ogólnie ten wiersz musisz skrócić. Postarałem się wnieś w ten wiersz jakiś rym. Pozdr. b; J.S
Danuta Duszynska Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Bardzo dobrze, ze ktos zaczal analizowac wiersz i probowac po swojemu. Jsli nawet obie wersje nie sa idealne chodzi o to, zeby przemyslec, poprawiac, udoskonalac. To wspaniala zabawa i nauka zarazem. Na tym forum jestem dopiero od dwoch tygodni. Zauwazylam, ze jakiekolwiek krytyczne komentarze odbierane sa jako zlosliwosc, a przeciez tu chodzi rowniez o nauke. Nie warto sie obrazac, kazdy z nas tu amatorem i daleko nam do tej prawdziwej poezji, no moze sa jakies wyjatki. Nawet uwalo mi sie znalezc jedna osobe, ale wiekszosc z nas, a ja w niej - winna szlifowac warsztat. Pozdrawiam serdecznie, zyczac weny.
Rekomendowane odpowiedzi