Coolt Opublikowano 25 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Z cyklu: Szkoła *** Wyczytywanie nazwisk ich właściciele zgłaszają pozorną obecność Tkane mozolnie informacje nie łakomią spojrzeń pod palcami chropowate niezrozumienie Śmiech gaśnie pod kloszem kartkówkowej groźby wyuczony błysk w oczach dla świętego spokoju Szacunek wysycha między stronami o przyjaźni i pokoju brak im ludzkiego wymiaru Najpierw posadźmy własną pasję naświetlając uśmiechem podlewając klarownym przekazem szczepki wrosną w umysły bez krzyku i straszenia Niech dojrzałe pytania owocują rumianą aktywnością i pestki dobre rozgryzie je twarda ambicja Wiedza pączkuje nieprzerwanie gdy zdejmiemy z wierzchu złą konieczność szkoła będzie pachniała szczerymi chęciami
Coolt Opublikowano 25 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Wiersz zamykający 12wierszowy cykl Szkoła :)
Agnes Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 ojjj nie proszę to natychmiast przerobic na nowo:) Agnes
Coolt Opublikowano 25 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 No dobrze, macie rację, napisałem to na siłę i tak też wyszło :) Zaraz poprawię... poprawiłem :)
Agnes Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 no teraz już lepiej i to dużo:) Pozdrawiam ciepło Agnes
Ona_Kot Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 nie wiem, jak było wcześniej ale dla mnie i teraz jest średnio wiem, że potrafi Pan lepiej :) pozdrawiam
natalia Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 też nie wiem, jak było wcześniej, ale podoba mi się, może tylko dwa pierwsze wersy chrzęszczą, ale reszta dobra :) ostatnia część bardzej jako apel niżeli wypracowana w formie zwrotka, ale łądna. Przemawia do mnie jako przyszłego pedagoga szczególnie ten wierszyk, wiec nic więcej się nie czepiam :)
Coolt Opublikowano 25 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Może za bardzo się pośpieszyłem z tym wierszem... chciałem koniecznie skończyć cykl, dlatego w dalszym ciągu jest trochę na siłę, ale już trudno :) Dużo więcej go nie poprawię... Ten odrobinę mentorski ton wynika z tego,że jest to wiersz podsumowujący,kończący cykl. Kocico:wcześniej było gorzej ;) natalio:przyszłego pedagoga? tzn.? :) Pozdrawiam serdecznie Coolt
natalia Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 myślę, że ten mentorski ton akurat pasuje na zakończenie :) a ja? kształcę się na wczesnej edukacji i będę uczyć dzieci w kl od 0 do III jak dobrze pójdzie :) Serdecznie pozdrawiam Natalia
Coolt Opublikowano 26 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 natalio: no to powodzenia :) Widzę że wybrałaś sobie akurat taki wiek,że dzieci są jeszcze słodkie i nie brykają za mocno ;) Pozdrawiam serdecznie Coolt
Roman Bezet Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Coolcie, ty Pistolecie, czemu teraz na kapiszony? :))) Weź się do roboty, pomyśl np. czy końcówka nie powinna się różnić conieco od sprawozdań i referatów czynników oświatowych (a tak wyszło, wiem co mówię - 28 lat pracy w oświacie pozostawia niezatarte wspomnienia :). Być człowiekiem - to proste i trudne. Nie tylko w szkole. Wiersz gaśnie od połowy, schnie, umiera: "Bezludna zbiorowość gdzie wypełnia się obowiązki realizuje martwe programy Napełnijmy ją ludźmi z pasją uczenia z żądzą mądrości wiedza niech pączkuje nieprzerwanie w szkole gdzie w każdym dostrzega się człowieka" Wybacz Andrzeju, ale znajduję tu tylko 2 wersy, które nie są sloganami: "w szkole gdzie w każdym" Resztę szybko wymaż. Ta summa chyba na za wysokim pułapie - sumuj to co przeżyłeś w szkole i opisałeś w cyklu. Na podsumowanie "ludzkości" masz jeszcze czas. pzdr. bezet ps. Masz rację merytorycznie, tak to jest w "szkole", a może nawet i gorzej, ale czasem małe "nic" - napomknienie czy przemilczenie - bardziej znaczą niż mądre mądrości ;)
Coolt Opublikowano 26 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ha Bogdanie,człowieka z taką wiedzą oświatową (oświeconą ;) nie mogę nie posłuchać :) chciałem w dosyć wyraźny sposób skontrastować uczniów i nauczycieli działających jak zaprogramowane maszynki z ludźmi którzy potrafią się wiedzą cieszyć,która ich inspiruje, jak choćby mnie w tym cyklu :) A dostrzec człowieka, a nie obiekt kpiny czy nienawiści, to w naszych szkołach nie takie proste... szacunek gdzieś się zagubił... No,ale przyjmuje Wasz argument,że zrobiłem to zbyt dosłownie Dzięki że wpadłeś... zapraszam też po poprawce ;) Pozdrawiam serdecznie Coolt P.S. no i poprawiłem,a raczej napisałem ten wiersz od nowa. Wierzę, że jest teraz lepszy
Rekomendowane odpowiedzi