janusz_pyzinski Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 a ty wśród zagonów ziarno w kłosy wplatasz zgrzebne strofy wiersza na pieśni złote jak zboża przed Chrystusem błądzącym klęczący tłumaczysz na miedzach siejesz chabry czarną skibę ziemi ubierasz w kolor pogodnego nieba by żyło się lepiej dopiero potem przychodzi świt z drewnianym krzyżem na wprost słońca którego cień wyznacza drogę na rozstaju a skowronek zaczyna wieczną pogodynkę gorliwym pacierzem mocniejszym od ciszy gwiazdy nie wschodzą od orki do kosy noc krótka jak mowa kochania dłonie wysuszone sierpniem spękane niczym spragniona ziemia świąteczny rosół jeszcze na podwórku tak bardzo się spieszysz jakbyś chciał zdążyć na ostatni pociąg a tu już świerszcze grają marsz pożniwny zbierałeś słowa jak ze ścierni kłosy w pamiętnik posoką odcisków pisany pachnący jaśminem i sianem pamiętam te dłonie na których chwast chciał zamieszkać lecz nie miał odwagi
Agata_Lebek Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poprzedni podobał mi się bardziej ;) Ale i tu znalazłam coś dla siebie. Świąteczny rosół i pamiętnik pachnący jaśminem. Smacznie.
Robin Son Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Piszesz swoje wiersze, na przekor modom. Nie wszystkim to sie musi podobac, ale zawsze jest pieknie w warstwie jezykowej, trafiaja sie soczyste metafory. Ja czytam z przyjemnoscia.
Baba_Izba Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 W moim odczuciu, bardzo ładny wiersz, Autor pięknie buduje atmosferę, rozwija temat, tworzy doskonale brzmiące zdania, ciekawe metafory. Serdecznie pozdrawiam - baba
Gość Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2010 wśród zagonów ziarno w kłosy wplatasz zgrzebne strofy wiersza na pieśni zboża złote przed Chrystusem błądzącym klęczący tłumaczysz a na miedzach siejesz chabry skibę czarną ziemi ubierasz w kolor pogodnego nieba by żyło się lepiej dopiero potem przychodzi świt z krzyżem drewnianym na wprost słońca cień wyznacza drogę na rozstaju skowronek zaczyna wieczną pogodynkę gorliwym pacierzem mocniejszym od ciszy gwiazdy nie wschodzą od orki do kosy noc krótka mowa kochania dłonie wysuszone sierpniem spękane spragniona ziemia świąteczny rosół jeszcze na podwórku tak bardzo się spieszysz jakbyś chciał zdążyć na ostatni pociąg a tu już świerszcze grają marsz pożniwny zbierałeś słowa ze ścierni kłosy w pamiętnik posoką odcisków pisany pachnący jaśminem i sianem pamiętam dłonie na których chwast chciał zamieszkać lecz nie miał odwagi -dość patetyczny styl -myślę że trochę słów można oszczędzić, elipsy się przydają (ten mój przykład to tylko sugestia, autor najlepiej wie o czym pisze) -pierwsza strofa mogłaby być czytelniejsza -podoba mi się melancholia wiersza -zwróciłem uwagę na duży zasób słów -niektóre zwroty są jednak dość utarte przykł. "cień wyznacza drogę na rozstaju" ogólnie na plus.
H.Lecter Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2010 pamiętam te dłonie na których chwast chciał zamieszkać lecz nie miał odwagi Te słowa wypełniają jakieś puste miejsce we mnie, które zawsze było i którego nie potrafiłem/ nie zdążyłem nazwać... Dzięki.
f.isia Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2010 to drugi Twój tekst, który do mnie trafia bez fi - isia, ;)
Leszek_Nord Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Gęsty teks, wczytuję się i znajduję piękne wersy, ale są takie, które jakby mniej pasują do obrazu, który budujesz, muszę jeszcze sobie poczytać. Pozdrawiam. Leszek.
Mateusz Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 janusz pyzinski:a ja tu znajduję wersy urywkami spisane z innych. Aby Ci wstydu większego oszczędzić, nie będę wszystkich wymieniał. A nawet z Polskie komedii np.- " rosół jeszcze na podwórku, na dwóch nogach lata" Są tu zwroty zapożyczone i utarte, których sam autor się zaplątał. Wszystko to posklejane do kupy tworzy, ten zagubiony słowotok tego wiersza. J.S
Rekomendowane odpowiedzi