Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Woda Życia

Rekomendowane odpowiedzi

Kwiat co blask Słońca połyka
Liść co zielenią nadaje koloru
Łodyga co wodę życiodajną doń dostarcza
Jeszcze korzeń co konstrukcje utwardza

I tak marna szansa że człowiek
W świetle świetlistość
w masła masłowości
w cukru cukrowości
odkryć może miejsce TEJ.

Bo kwiat-dojrzała miłość
Bo liść-słów szczerych Jej zasób
Bo łodyga-zaufania znak
Bo korzeń-zastanów się sam.

Nie jestem najlepszym krytykiem. Może gdybym pisał dobre wiersze... Jednak to co mi się rzuca to to, że Twój wiersz nie "płynie". Np. w pierwszym wersie:
"Kwiat co blask Słońca połyka"
ja bym napisał:
"Kwiat który połyka blask Słońca" - brzmi bardziej naturalnie no i bardziej płynnie, choć też nie jestem do końca przekonany.
Myślę, że w pierwszej strofie zbyt dużo się powtarza to "co"

Ale to kwestia gustu :)

Pozdrawiam

Caly Twoj wiersz moim skromnym zdaniem jest do przemyslenia i wymiany. Brak powiazan mysli, rzucanie bezsensownych zwrotow "masla-maslowosci", "cukru-cukrowosci" Przeciez to nie ma sensu. Dlaczego "Slonce" z duzej litery albo slowo"Tej", "Jej"? Skoro juz maslowosci, to dlaczego nie swietlistosci? Samo rozpoczytanie od "Bo" jest nieciekawe, a Ty powtarzasz az cztery razy.
Jestes pocztkujacy, masz prawo uczyc sie na bledach i dobrze, jesli bedziesz dostawal/a/ konstruktywne komentarze.
Przede wszystkim wiersz powinien byc czytelny i gramatyczny. Wszystko inne przyjdzie z czasem. Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję bardzo za krytyczny komentarz i zwrócenie uwagi na błędy, miedzy innymi moim zamierzeniem było pokazanie swojej "poezji" osobą, które będą potrafiły powiedzieć co muszę poprawić. Krytyka jest dla mnie motywacją, coś wtedy wewnątrz daje mi kopa coś w stylu
"rozwijaj się, pokaż co potrafisz". Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
P.S
Sam wiersz jest dla mnie strasznie wymowny i uczuciowy, masło masłowości itd jest ukazaniem tego, że we wszystkim jest wielkie uczucie, a duże litery mają na celu ukazanie zawartej miłości.
Ogólnie mam drugi wiersz, który jest jakby dalszym rozmyślaniem i wyjaśnieniem do "Wody Życia".
Co do "bo" miałem na celu powiedzenia tego w sposób mocny, wręcz dosłowny.