Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytasz mnie co to jest prawdziwa miłość
wprawiasz mnie w zakłopotanie

nie jestem teoretykiem wiecznego lęku
czułości tak bezbrzeżnej że wylewa się z granic
wytyczonych rozsądkiem

zjawiska tak durnego że wstyd o tym rozmawiać
z poważnymi ludźmi od regułek i formuł

gdybyś umiał odjąć sobie od ust ostatnie
słowo podzielić na czworo jak włos

zapragnąć w trzewiach pochodni
by za chwilę szukać w kieszeniach
zgubionych kluczy bez zamka i drzwi

zagłaskać do ostatniego oddechu głowę
wystawionego na grad bliźniego
tak bliźniego aż bolą blizny na nadgarstkach

zamieszkać w jego wzwodach i zawodach słońca
ty masz dobrze masz swojego prywatnego Boga

i wiesz że kochacie się pospołu
bezwarunkowo i na życie
a ja wciąż nie wiem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leszczym Dobrze się schronić w niej.Ta cisza w TOBIE jest a może TOBĄ.. JUŻ NIE WIEM...za oknem pada deszcz.OKŁADKA..co wzrok odsuwa od treści ..tak Stop.Zakładka....załóż szpilki..czerwoną sukienkę i nic to że passę......... @Bożena De-Tre Podoba mi się TWÓJ  wiersz i bynajmniej mój ''wpis'' wyżej nie jest propozycją dla CIEBIE....raczej podpowiedzią dla tych co jeszcze nie zauważyli jak cisza wiele treści niesie......dobrego. @Leszczym Bo jaka to ma być Pani....piękna mądra czy dobre...a może tylko zjawa złudzenie............
    • @violetta jakie duchy jakie demony....jest tylko wyobrażnia i żal POKOLEŃ......tAKIE TAM SZPILKI CZERWONE.........pozdrowienia wakacyjne...od ..resztę dopowiedz.
    • próbujemy układać życie nie tyłko swoje  jak klocki lego   a ono ono czyta sens z gwiazd  chodzi swoimi drogami   może kiedyś kiedyś tam  zobaczymy co nas minęło   8.2025 andrew
    • @beta_b Jest, dla mnie, zgodnie ze wschodnim, albo innym aforyzmem, to umiarkowane angażowanie się w sprawy na które nie mamy żadnego wpływu. W tym duchu zaraz pójdę pozbierać szkło, po rozbitych butelkach na ścieżce rowerowej obok. Pozdrówki. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ładnie Jacku odpisałeś, ale nie znam tych rejonów, gdzid spokój staje się cierpieniem. Dla mnie spokoj to uosobienie szczęścia :D bo zawsze się coś dzieje. ;)  @Marek.zak1 "święty spokój" jest znany, obiegowy, ale dwuznaczny  (ktoś oddaje pole, nie walczy itp.) A mi chodzi o odbiór wprost, że jest święty...  Ściskam Panów i Alę, bb
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...