Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

I widzisz...

Rekomendowane odpowiedzi

I widzisz...
wszystko jest nadal takie samo
banalne ulice
ludzie wokół mnie
goniący za szczęściem
a bojący się uśmiechu bez powodu

I widzisz...
wszystko pozostanie takie samo
bo człowiek to człowiek
dziś
czy za tysiąc lat
co to za różnica kiedy...

Człowiek i tak zawsze bedzie umierał
z tęsknoty za szczęściem

Ejmen Sister, człowiek to człowiek - chlast, chlast; i będzie zawsze umierał z tęsknoty za szczęściem.

FAKT. Ta ostatnia fraza stanowi tak potężną dawkę adrenaliny, zawiera tyle miłości i jest prawdą. Co z tego, że w Twoim ujęciu umieranie sprowadza się do tego, co tutaj wydaje się być szczęściem. Ten liryk to taki pesymistyczny wyjadacz, co z ust tysięcy znudzonych wypada... banalne ulice... gonitwa za szczęściem... niedobrze to koresponduje z ostatnią frazą, którą i tak już wcześniej szlag trafił.

To jest najważniejsze i przykre jest, że tak to postrzegasz i dzielisz się z nami. Tzn. za samo dzielenie to nawet jestem wdzięczny... bo kto wie, co dzięki temu, że zamieściłaś liryk, pozwoliłaś na jego krytykę... co dzięki temu wydarzy się w przyszłości?

I wiesz co? To nawet mnie nie przygniotło. To tzw. pesymizm kontrolowany. Jak mam się poczuć jak gówno, to proszę zrób tak, żebym faktycznie odniół takie wrażenie. Technicznie to sprawnie nawet, ale żadnej finezji, co nie musi być zarzutem. Ale już Twoja powierzchowność dokucza... I właśnie z tego powodu nie wierzę Temu, co chciałbym widzieć w ostatnich dwóch wersach. Ty tego nie miałaś na myśli.

Szukaj i pisz dalej. Koniecznie, bo dzięki temu wzrastasz. :-)