Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MAM CIĘ,

Zniszczoną, zhańbioną, unieważnioną
na kresach rozebranych, nad przepaścią
w krwi skażonej mojej Twoją
w zgliszczach światów
teraz przed po
czytelną
z głosem w mojej głowie
już nigdy nie będziesz mnie obchodziła bardziej

zhańbioną selektywnie
w krwi mojej
SEX

SEX
w krwi mojej
zhańbioną selektywnie

czytelną
bardziej bardziej
Istnienie już nigdy
teraz przed po
mojej Twoją
NA

NAM NAS MAM
MAM NAM NAS

KE TA RO FA TI A

Opublikowano

Czytam - jakby pisane w skrajnym uniesieniu. Pierwsza strofa piękna, potem się zamotałam w szukaniach i tak zostało. Chyba, że słowa maja być tylko naśladowaniem emocji, a same - pozbawione znaczeń? Wtedy wiem. Buźka. E.

Opublikowano

Niezły wiersz. może nie wybitny, ale godny kilku słów. Świetny pomysł z odwrotnym powtórzeniem zwrotki - to wygląda jak wiadomość na lustrze. Sprytny dobór słownictwa. Takie wiersze traktuję jak fotografie - ładnie się na to patrzy, czasem mają dość głęboki sens, ale nie są tym czego szukam. Słabiutko w porównaniu z innymi wersami wypada: "w zgliszczach światów" - zbyt prozaiczne, bardzo gryzie się w I strofie; niepotrzebne powtórzenie "mojej" w początkowej części utworu.
Proszę się nie gniewać. Krytyka jest przejawem zainteresowania.

Opublikowano

Ależ w żadnym razie gniewać. Rzecz w tym, że liryk jest kompletny :-). Ale dzięki za spostrzeżenia. Twoje dochodzenia odnośnie lustrzanego odbicia są bliskie prawdzie, a to już dobrze. Mojej Twoją - też ma całkowite uzasadnienie; nadanie prywatności, oddania... Zgliszcza światów - zgadzam się, to jest kolokwiale stwierdzenie, dość powszechnie stosowane - ale tak wkomponowane przestaje być trywialnym, lecz uzupełniającą, apokaliptyczną wizj, na co wskazuje następny wers. Wiersz pewnie wybitny nie jest, ale osiągam w nim pewien układ, który jak z "Dla Jaj" dedukowaliśmy, może ocierać się o szaleństwo, o czym On, jak zapewnia wie lepiej :-)

Dziękuję

• 2 tygodnie później...