Pan_Biały Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 koniec z bycia człowiekiem tak będzie lepiej dla wszystkich najważniejszy jest spokój i wiatr niech kołtuni racjonalne myślenie gdyby można było przeskakiwać ze świata w świat z taką łatwością jak zmieniają się kanały w telewizji to uczyniłbym to bez drżenia palca przestaję istnieć a bóg gra w monopoly kupuje, sprzedaje, rzadko pożycza i znów rzuca kostką średnio mu idzie albo jest zbyt zalany albo totalnie odleciał tracąc kontrolę nad swoimi pionkami zostałem na kanapie jestem wolny z pilotem w ręku zatrzymałem się na programie o zwierzętach pokazują lwa, który zjada antylopę musiał być bardzo głodny
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 wolę oglądać lwa jak pożera antylopę niż kołtuna wyrzucać z zakutych łbów gdyż tatara z ochotą mogę wcinać potem wzbudzana nienawiść bulwersuje lud
Oxyvia Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Panie Biały, bardzo dobra krytyka "boskiej gry" i drapieżności stworzonego przezeń świata. W moim odczuciu również daleko mu do doskonałości, natomiast bardzo blisko do globalnego szaleństwa.
Baba_Izba Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Dobrze ująłeś: zwierzęta zabijają się nawzajem tylko po to, by żyć; człowiek - nawet trudno wymienić - bo dla miliona powodów i bez powodu, również. Dużo w Twoim wierszu ironii, ironii - dającej wiele do myślenia. Obyśmy ludzie - do cna nie skołtunieli! Serdeczności - baba
Janusz_Ork Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Cześć Biały, wiersz porusza bardzo wiele tematów. Nie chcę przez to powiedzieć, że jest zbyt wielowątkowy. Pełen buntu i bezradności racjonalnie myślącego człowieka wobec szkicowanej rzeczywistości. Znam ten stan, bo mi świat, widziany moimi oczami, też idzie na nerwy. Co do formy to podoba mi się jej inność w porównaniu do Twoich kompaktów. Pozdrowienia Janusz
Dorota_Jabłońska Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. koniec z byciem człowiekiem - jeśli już jeżeli najważniejszy jest spokój i wiatr, dlaczego niech kołtuni racjonalne myślenie ? a w konsekwencji czasu - gdyby można było przeskakiwać ze świata w świat z taką łatwością jak zmienia się kanały w telewizji /miast zmieniają/ monopoly - nie podoba mi się - monopol, po prostu albo jest zbyt zalany albo totalnie odleciał - jest zbyt zalany albo totalnie odleciał / po co albo x 2/ i to tracąc nie brzmi przecinek przed który... itd?, interpunkcja raczej pełna lub wcale. trzeba poprawić i doszlifować. pozdro ;) p.s. w dowód sympatii dodaję pioseneczkę, która budzi we mnie ciekawe uczucia ;) www.youtube.com/watch?v=uVaHG_QMvNk&feature=related
krzysztof marek Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 dobry wiersz. trafił do mnie. jedno co mi się tak rzuciło po przeczytaniu wiersza to odniesienie losu człowieka do "boga". i chyba bożka materialności (lub innych nieduchowych kontekstów życia) bo nie tak zwanej "siły wyższej". chociaż jest w tym zakresie miejsce do różnych interpretacji. pozdrawiam Panie Biały!
Judyt Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 bo można przeskakiwać bóg- poprawka, chyba, że chodzi o wielobóstwo, wieloznacznie można odczytywać, jednakże tyle o ile zostawiam, J. serdecznie
Magda_Tara Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jestem głodna twoich wierszy na żywo nażrę się niebawem buziak, Biały o wierszu mówiłam (na stojąco ;D ) :))
teresa943 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 człowiek i zwierzę...robią to samo, lecz homo sapiens przewyższa okrucieństwem lwa. rodzi się pytanie: czy to "sprawka" Boga czy diabła? wiersz można interpretować na wiele sposobów, jednym słowem dobry :):) serdecznie i ciepło - Krysia
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a lud to my wiec po co to wszystko czas zamknąć drzwi nie podglądać więcej
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oxyvio, krytyka to może ciut za duże słowo, raczej wytknięcie pewnych nieścisłości nie zgadzam się z zabawą w świat a jedyne co mogę to opisać to w kilku wersach, dobrze że chociaż tyle;) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. człowiek człowiekowi wilkiem, a On się przygląda dziękuję za komentarz pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już się nie buntuję, nie te lata;), a to z czym się nie zgadzam na papier kapie dzięki za słowa pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. koniec z byciem człowiekiem - jeśli już jeżeli najważniejszy jest spokój i wiatr, dlaczego niech kołtuni racjonalne myślenie ? a dlaczego ma nie być trochę szaleństwa na przekór ciszy? a w konsekwencji czasu - gdyby można było przeskakiwać ze świata w świat z taką łatwością jak zmienia się kanały w telewizji /miast zmieniają/ kanały same się nie zmieniają, przynajmniej w moim TV monopoly - nie podoba mi się - monopol, po prostu monopoly - to gra, plansza, domki, pionki, kup-sprzedaj, nie grałaś Doroto? albo jest zbyt zalany albo totalnie odleciał - jest zbyt zalany albo totalnie odleciał / po co albo x 2/ i to tracąc nie brzmi albo x2 dlatego że ładnie się komponuje w wersie;), tracąc nie brzmi?, nie zastanawiałem się nad tym;) przecinek przed który... itd?, interpunkcja raczej pełna lub wcale. to już jest czepliwość, ale wybaczam;) trzeba poprawić i doszlifować. pozdro ;) p.s. w dowód sympatii dodaję pioseneczkę, która budzi we mnie ciekawe uczucia ;) www.youtube.com/watch?v=uVaHG_QMvNk&feature=related bardzo dziękuje za wnikliwą analizę:) i w szczególności za poświęcony stworowi czas pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wg. mnie człowiek zawsze będzie spoglądał w górę i czekam co dalej, niezależnie od tego co trzyma w rękach, kieszeni czy głowie dziękuję za dobry pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobre i tyle o ile;) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a może się podelektujesz?;)) tak będzie bezpieczniej dla żołądka;)) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no właśnie kto tu rządzi? dziękuję za swoje spojrzenie na tekst i dobre słowo:) pozdrawiam r
Dorota_Jabłońska Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 a dlaczego ma nie być trochę szaleństwa na przekór ciszy? Niech będzie ale dla mnie to nie jest poprawne zmienia się kanały w TV – nie ma tu mowy o automatyce /przemyśl/ /grałam w monopol/ w klimacie tegoż wiersza fonetycznie ze słowiańska będzie lepiej – wg. mnie / monopoly to taki wysłuchowy kiks z nagła/ albo x2 - że się ładnie komponuje to żaden argument w niektórych utworach śladowa interpunkcja ma swoje uzasadnienie – w Twoim nie. W żadnym wypadku nie zamierzam się czepiać i proszę tego tak nie odbierać. Obchodzi mnie to, co napisałeś. p.s. Type O Negative polecam z albumu /powyżej 10 min/ - odlot ;)
Rekomendowane odpowiedzi