Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj Intarsjo!
Zgadzam się z Tobą w 100 %. :) Rzeczy ważne ustąpiły miejsca rzeczom mniej ważnym, nierzadko banalnym i błahym.
Wiersz mnie ujął, zastanowił, zatrzymał. Przypomniał jak cienka jest granica, między beblaniem a treściwym przekazem w słowach..

dziękuję

Pozdrawiam.
Joanna

Opublikowano

Nic jeszcze nie zdążyłam napisać i prawdę mówiąc aż się boję.Czytam wszystkie wiersze,komentarze.Sonduję na razie czy znajdę tu dla siebie miejsce.Śmiem twierdzić,że powyższy wiersz jest zawoalowaną krytyką-jakiegoś innego-czy tak?!Jeśli mam rację,to nie mam
czego szukać w towarzystwie ludzi nie mających odwagi podpisać się pod konkretnym tekstem paroma krótkimi słowami np-moim zdaniem to knot.

Opublikowano

Witaj Intarsjo, tak srodze prawdę tu ukazałaś.
Dziś rzeczywiście więcej się słyszy takiego blablania,
a mało konkretnego przekazu. Jestem po Twojej stronie.
Pozdrawiam, Janek.

Opublikowano

Moje wierszydła zapłonęły rumieńcem, ale muszę przyznać Tobie rację Intarsjo.
Serdeczności
J.

Opublikowano

Wydaje mi się, że autorka nie musi tłumaczyć się z tego, co miała na myśli pisząc ten wiersz, interpretacja należy do czytelnika. Masz rację Intarsjo, pozdrawiam.

Opublikowano

Thanks za opinie :)
Ja tak ogólnie napisałam
o ludziach pustych jak beczka po kapuście,
a mniemających, że mają coś do powiedzenia ;)
Z Wami Kochani ten wiersz nie ma nic wspólnego :)
Pani Dulska, więcej wiary w siebie, krytykę
można napisać tylko dojrzałym do niej,
z doświadczenia wiem, że wielu zielonych jak jabłka
w tej materii :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

… jesteśmy fragmentem obrazu, którego nie można ocenić z bliska.  Z perspektywy kosmosu wygląda poukładany:)
    • Ken, Aza łaknie chcicy tyci. Chce Inka łazanek?
    • To tylko taki dzień, zły dzień i już, mówię, gdy wszystko w kuchni leci mi z rąk. Stada dokuczliwych minut obsiadły ściany, szafki i sufit, jak owocówki; od miesięcy nie mogę ich się pozbyć. To tylko zły dzień, taki dzień, jeszcze jeden podobny do tych zapomnianych, powtarza niezniszczalna maszyna w mojej głowie.   Zbyt dużo słów wymknęło mi się na wolność; nie przyniosły dobrych wiadomości, lecz zabijają się teraz wzajemnie w walce o ostatnie kosteczki i pióra, które powoli przestają świecić.   Nie trzeba było tak szeroko otwierać wszystkich okien, szemrze noc, pachnąca pokrzywami i deszczem, nie trzeba było - - ale ja cię nigdy nie odtrącę.   Wsiadam z nią do czarnego balonu i lecimy; pod nami nie ma już żadnych miast.     Odlot w noc - ©Tie-break - listopad 2025  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• poezja lingwistyczna filozofia zgłoski żywy odcień światła świadomości    
    • @Migrena To bezrobocie, jak mówisz, na zerowym poziomie było sztucznym konstruktem. Nie ma to nic wspólnego ze społeczną sprawiedliwością. Raczej na odwrót. Było bardzo szkodliwe dla struktur społecznych i finansów. Przy okazji wyhodowano całą rzeszę nierobów i tak zwanych „niebieskich ptaków”.   Co do czerwca 1976 to nie tak, jak mówisz, tego samego dnia lecz dopiero dnia następnego podwyżka cen została odwołana. Niestety strajki już były w toku. O ich konsekwencjach nie będę się teraz wypowiadał. Mam nadzieję, że są znane.   Ja nie twierdzę, że za Gierka nic nie osiągnięto. Zwracam jedynie uwagę na to, iż popełniono przy tym wiele kardynalnych błędów. Jest fajny artykuł Edwarda Karolczuka z roku 2022 podsumowujący w dosyć obiektywny sposób tamtejsze rządy. Nie wszystko jest tam opisane ale wymienione są najważniejsze prądy. Przeczytaj sobie i przeanalizuj jeżeli chcesz.   Uważam, że jest tam wyjątkowo wiele powiedziane, tak że nasza dalsza dyskusja po tej lekturze pozostanie zbędna. Kończę zatem i już więcej się nie będę na ten temat wypowiadał.   Oto link do tekstu:  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...