Piotr Sanocki Opublikowano 13 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Ten jest sprawiedliwy, Więc podążamy za nim. Bezgłośnie, Idziemy posłuszni Naszym oczom - uwierzyliśmy Ani jeden nie spojrzał za siebie, Jakby powrócić miał jeszcze Teraz w grób wplątani, W tą ślepą wiarę, W krzyże... Toniemy Patrzę Dziecko w ciemnym tłumie, Nie wytrzymuję - wybiegam, Krzyczę, Chwytam...! - Zły sen Ja popiół ściskam Teraz czysty, Leżę, Myślę... Już świta, A ja wciąż nie potrafię! Tak po prostu Zasypiać
Witold Marek Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 "A ja wciąż nie potrafię!/ Tak po prostu/ Zasypiać" - no i odetchnąłem z ulgą (ale i satysfakcją). Bo gdyby nie końcówka, odpłynąłbym mimowolnie w kierunku mesjanizmów Mickiewicza, a nawet dość konkretnego utworu... Swoisty mesjanizm pozostaje i tak, tyle że jako odrębny obraz/stan prześladujący prawdopodobnie podmiot liryczny. Za patos może się autorowi dostać - niesłusznie, uważam. Na tyle sprzyziemniało nam wszystko włącznie z literaturą, że taka poezja jest jak szlachetny kamień w Cepelii. Pod warunkiem, że będzie dobra stylitycznie. A tutaj w trzech pierwszych wersach troszeczkę drażni ogólnikowość. Znów ktoś może napisać: "krzyże, groby i tania apokalipsa". Może nieco ożywić, ukonkretnić obraz, ogólne przekazać detalami? Życzę uważnych czytelników :) Pozdrawiam.
Piotr Sanocki Opublikowano 13 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Dziękuję Witoldzie za cenną uwagę. Z pewnością jeszcze się nad tymi 3 wersami zastanowię, lub nawet nad całą kompozycją :) Pozdrawiam serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi