jasna Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 samotny wieczór nawet stary miś bez ucha
Boskie Kalosze Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fantastyczne, Magda! :) I co gorsza, utożsamiam się z tym misiem: zgroza na stryszku - stare maskotki żony bez głowy jak ja Pozdrawiam ;)
jasna Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fantastyczne, Magda! :) I co gorsza, utożsamiam się z tym misiem: zgroza na stryszku - stare maskotki żony bez głowy jak ja Pozdrawiam ;) Misiek! :-)) to był tylko rzut rożny - cha, cha, cha! Magda ;-))
ganges Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, jasna, w te niezbyt przyjemne listopadowe południe. Myślę, że ową samotność w haiku trzeba pokazać bez pierwszolinijkowego przymiotnika. Co Ty i ew. Boskie Kalosze o powyższym moim zdaniu sądzisz/cie? Pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fantastyczne, Magda! :) I co gorsza, utożsamiam się z tym misiem: zgroza na stryszku - stare maskotki żony bez głowy jak ja Pozdrawiam ;) Misiek! :-)) Już lecę Skarbie (tylko skończę pisać)misiek Kiedy mnie straszysz wałkiem od ciasta i wrzeszczysz: "misiek, jazda za drzwi!" - czuję, jak nagle we mnie narasta wspomnienie Julii, słodszej niż ty i twoje wypieki (pożal się, boże) Potem wśród nocy głupie uczucie, kiedy mnie szturchasz: "No rusz tyłek, rusz!" - że oto: z żoną swą cudzołożę, gdy Julia sama. Lecz cóż począć, cóż... przy twojej wadze (sto dziesięć kilo)? Na próżno chrapię, udając, że śpię - azyl pidżamki na mnie rozdzierasz, jak czołg rzężący rozpłaszczasz siłą. A gdzieś tam Julia, co śni mnie teraz krzyczy i krzyczy! (i też umiera) Pozdrawiam ;)
Boskie Kalosze Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, jasna, w te niezbyt przyjemne listopadowe południe. Myślę, że ową samotność w haiku trzeba pokazać bez pierwszolinijkowego przymiotnika. Co Ty i ew. Boskie Kalosze o powyższym moim zdaniu sądzisz/cie? Pozdrawiam. Ja myślę, że wieczorem byłoby fajne 3-5-3 :) Pozdrawiam.
jasna Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, jasna, w te niezbyt przyjemne listopadowe południe. Myślę, że ową [u]samotność[/u] w haiku trzeba pokazać bez pierwszolinijkowego przymiotnika. Co Ty i ew. Boskie Kalosze o powyższym moim zdaniu sądzisz/cie? Witaj późnym wieczorem :-)Samotny wieczór nie zawsze oznacza samotność, ale zgadzam się, że może. Wtedy wyraziłabym ją w inny sposób i na pewno nie wprost, zostawiając wnioski Czytelnikowi. Na przykład /kilka wariacji "nowego wiersza"/: nowy wiersz przyszywam ucho misiowi nowy wiersz unoszę ucho jamnika nowe haiku tylko mój kocur nadstawia ucho I tak dalej :-)) Czyli:wieczorem... nawet stary miś bez ucha - A rano? - zapyta dociekliwy czytelnik. - Rano już nie ma samotności? Gdybym była autorką odpowiedziałabym, że wieczorem najbardziej się ją odczuwa, ale jest większe ryzyko, że "samotność" jest mniej czytelna. Wtedy całe życie haiku w rękach Czytelnika ;-)) Wiersz "Misiek" świetny, z fantastyczną puentą. Aż mi żal, że nie umiem komentować wierszy. Tylko je czuję. Dobranoc :-))
Boskie Kalosze Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rano? Rano samotność zakłada naszą pidżamkę i zostaje pilnować domu: już rano - samotność sama w pierzynie Rano wszystkie jest inne, człowiek ma więcej energii a jego samotność staje się do wytrzymania :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi