Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pieśń o prawdziwej rosyjskiej duszy

Liryczny_Łobuz

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

wiesz, a mnie się zdaje, zę przy zdolnościach ludzkiego umysłu do formowania i kreowania, jest też taka możliwość dopasowania się pod hasło, nawet nieuświadomionego
i niechby nie wył w duszy ów fatalizm, to tak ją skręćmy, by zawyło ;)

ale oczywiscie to tylko taka myśl z kosmosu, nie, żebym się zaraz upierała :))

Oczywiście, że masz rację - to jak wmawianie dziecku, że jest leniwym tumanem - zaprocentuje kiedyś jego kompleksem niższości, alkoholizmem itd.

Ale jest też coś w ich duszach - dla mnie to jest jak Yeti (albo Dzielnicowy:) - wszyscy wiedzą że jest - ale nikt go nie widział !
Ten "fatalizm" objawia się nawet w przysłowiach. I kiedy Europejczyk czy Amerykanin chce sie wypromować za wszelką cenę, to Rosjanin mówi - "Tisze jadziesz - dalsze budiesz", czy też polskie - Stój w kącie a znajda Cię.
Teraz świat się zmienia, zamiast po flaszkę, młody Rosjanin sięga po Internet i nawiązuje kontakty z Japończykiem czy Egipcjaninem - i wzajemnie oddaja sobie to to najlepsze w ich kulturze. Niestety procent tych "otwartych" za Bugiem - jest wciąż za mały. Dlatego nadal rządzą tam Carowie - choć już w garniturach a nie sobolowych deliach.

Tak czy siak - jak byłem w Niemczech to całą noc przegadałem właśnie z Rosjaninem, który uciekł z (komunistycznej jeszcze) Syberii przez Chiny do niemieckiej ambasady. Niemcy dali mu wszystko , sam znalazł sobie żonę Polkę. Ale po kilku kielonkach - ten wielki syberyjski drwal, płakał za swoją "rodiną".

My Słowianie - nie nadajemy sie na emigrantów - prędzej czy później - dopadnie nas to co tak trafnie określił Janusz Głowacki - "Emigrant to ktoś, kto stracił wszystko - oprócz akcentu".

Pozdrawiam - Marek

po kilku kielonkach zapłacze za ojczyzną każdy syn, tylko musi zaistnieć przestrzeń dla dźwieku trąconej struny ;)

nie wiem, do czego nadajemy się my Słowianie ;) zważywszy, ze lud przywędrował znad dniepru i wymieszał się z plemionami germańskimi
a wszystko to podobno, a wszystko to być moze :)

Też pozdrawiam o tej jesiennej popołudniowej, liryczno-nostalgicznej porze
Joanna :))

Hej Jesienna Dzie wuszko :))

Z tymi Słowianami Asiu - to i masz rację i nie - oni przyszli tu przecież na puste tereny po Wandalach - a Germanie - jako lepiej plemiennie zorganizowani - nachodzili (Drang nach Osten) nasze ziemie - pewno za naszymi ślicznymi dzie wuszkami:)) - i jakieś tam powiązania istniały.

Ale ja, Wrocławianin - jako potomek świeżej - 1945 - fali naddnieprzańskiej, ni HuHu nie poczuwam się do germańskich koligacyj.

A do czego nadają sie Słowianie?
Do lania innych narodów - co by za bardzo nie obrośli tłuszczem.O!

Ze starosłowiańskim - Ahoj!

Marek

Hej Krzyżacka Poddanko :))

Co do " dziwadeł i mgieł pełnych" krain - to jak wiesz z Sienkiewicza - Ukraina nie ma się czego wstydzić - a i Wikingowie przecież tam bywali - a nawet zostali.
Na naszych terenach jednak nie narozrabiali za bardzo - woleli chyba handlować - nie licząc drużyny Mieszka I.

Bagien to wokół Wrocka za dużo nie zauważyłem, ale i tak reumatyzm jest naszą miejską specjalnością - wszak leżymy na łachach piasku obmywanych Odrą ze wszystkich stron. Z tego powodu Niemcy nie zdecydowali si ę nigdy na budowę metra - ale mostów to naćkali sporo. W razie złej koniunktury - będzie gdzie mieszkać :))

A co do mieszania ras -to podobno nie wiadomo czy Neandertalczycy krzyżowali się z naszymi przodkami - a ja wiem, że tak! Mój kolega potwierdza to swoim wyglądem ... no i oczywiście jest jeszcze Wałujew - okaz jak się patrzy!

Zacząłem nawet pisać coś na ten temat - ale na razie odłożyłem - możesz poczytać u mnie w prozie pod tytułem "Krwawe początki jeszcze "włochatej" Europy - fragment"
Ciekawy jestem Twojej opinii :))

A Ty nie popróbujesz prozy - jest Konkurs:))

Pozdrawiam (moją prywatną:) Nszo-czi - z indiańskim pozdrowieniem Howgh!

Mężczyzno - a wżadnymcholerażeszjegoraz razie :]

my z północnych krain, nawykli do chłodu, dlatego hodujem własne ciepło, co pozwala przeżyć niejedną zimę, a wojen nie lubim, niech ta se inne wygrywają z frontem, afrontem lub frontonem ;)

Jo- war mianka ;)

Napisałaś -" Mężczyzno - a wżadnymcholerażeszjegoraz razie :]"

A ka jużemsiębrałjechać - zerwać jakiś Kwiat Północy!

I Co?

I przyjdzie rozsiodłać rumaka (siweg0 - jak przystało!) , zezuć kamasze i wrócić do swojego ponurego zamczyska.

Bo my - Południowcy :)) - musimy zimą wskoczyć komuś pod pierzynę, co by rozgrzać także insze członki i nasze.

Bywaj! - Zimo-rodek-Ogo-niasty

o tej, je-siennej porze, to będzie najbardziej aster ;)
per aspera ad astra ;]

chorera, to Wy, południowcy, całą drużyną pod pierzynę wskakujecie? (bo z temi inszemi członkami...) hmmm, a to trza się tu na prusiech, zastanowić ;)

ze staropolskim darzbór
dzio łszka wine tu ;))

No widzisz, Królowo Komarzych Bagien

Kiedy już nasycimy (pod owąpierzyną) nasze rozczłąkowane (ech te Południce-Przytu-Laski:)) elasticbody-sy
To wtedy, przy winie i śpiewie rosyjskichemigrantek - układamy swojesłynne przysłowia o trudach, gwiazdach, jabłkach i jajkach , czy też o porzuconych chudych kochankach - aleaiactaest - to ułożył akurat nasz Czaruś - ulubieniec kobiet i chłopców zarazem.

A cóżto - oprócz pruskiegodrylu - można by przenieść z WaszychBorów do nas- tak szczęślieych
Południowcówpodskropionymiwinempierzynami ?

Możę jednak jeszczerazosiodłaćrumaka?

Marco - Oldrunkenman

a to widzę kraina mlekiem i kością obfita, aż po granicę kostki rubika ;)
i gęsi musi być moc na tę iście kapitolińską pierzynę dla tak wielkiej, a zacnej drużyny wojów!

ach czcigodny drużynniku, dyć z północnych to przednie miody, zadnie combry, i absolutnie ruchliwy elektron! ;)

Janna Dźwuszka ;)

Janno Przemierzająca Knieje wbrew Szekspirowskiemu-Łosiowi - Bywaj tu !

Już niedługo zimne lody skują Twoją Ojczyznę i mchem-tkana chatka nie uchroni Cię przed Dziadkiem-Mrozem z Kaliningradu.
A czym dalej od Nich - tym bezpieczniej!

Bierz beczkę miodu mieszek z przednim jantarem, wędzony comber (i kilka węgorzy!) i kieruj się ku południowemu słońcu.

Jak napotkasz sławny Klasztor Jasnogórski - skręć ku Zachodowi - wiedzie tam trakt szeroki Hajłejemzwany . On zaprowadzi Cie do mojego miasta - w mosty i kościoły dostatniego.

Zatrzymaj sie na Rynku - który nigdy nie zasypia i wołaj - WINA! WINA! - - gdyż to moje herbowe zawołanie - a przybędę natychmiast kolaską suto wyściełana skórami (z naszego sławnego ZOO:))

Przybywaj gdyż teraz to - youtube.com/watch?v=VfGVHsCofag - i łza coranna w oku.

Jużem wylazł spod pierzyny, przegnałem wszydkie nałożnice, dałem w łeb łaziennemu - co by kąpielgorrącą szykował - dla Twojego ZorzoMojaPółnocna - ukontentowania.

Takoż czekam na Twoje zawołanie - MarekII Obmyty

ach, żywiję obawy co do owych zachęt łaziebno-winoroślnych. czy aby nie przyczai sie wewodzie tej jaki zaraz Odry drapieżny koklusz, czy inny owczarek coli (może i escherichia nawet)
przez zazdrośne, a żądzą zemsty srodze dyszące nałożnice? czy sie aby ostrze cienkie jako płatek przez szczelinę w drzwiach nie wśliźnie?
my ludy północy nieskomplikowane moczarowe stworzenia, można by rzec, jako Czcigodna, choć Obca sztuka Origami, wiele zagięć, a z jednym pociągnięciem się rozkłada, takoż ostrożnie na mosty i w wanny wstępujem. co inszego- źródła, bystrzyska, czy też solidne pło torfowcowe, gdzie jak na swej własnej pościeli się stoi bezpiecznie ;)
już tu jeden był z południa, zawadiaka cwany, Wojciech zdaje sie mu było, a tak się tu kręcił, że całkiem głowę postradał. nie chciałabym by i waszeci sie to udarzyło
no, ale tuszę, iże tak czcigodny i z kolasą wojownik, szlachetny i praw być musi, o czem świadczyć moze owe wino, które miejsce swoje w herbarzu znalazło ;)
takoż jeszczem kładki przez Symsarnę nie zerwała

Dzie wanna

;]

Motto:

poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=91633

Witaj Dzie wanno (właśnie i w wannie czytam Twój list Joanno :)

Cóż to! - Nie znalazł sie śmiałek pomiędzy Waszymi - co by dziewoję nadobną, kładki przez-Symsarnę (tego określenia jeszczem nie znał!:)) - nie zdołał pozbawić ?!
Gorze Wam, wojowie - w (pruskim) języku tylko twardzi!
Cóż - przyjdzie śladami Chrobrego z Jaćwingami się zjednoczyć - i świeżej rycerskiej krwi wlać w Wasze ... trzewia.
A Ty niewiasto - śladem Skudry łacno na południe sie udasz - i na własne oczy zoczysz, iż w Odrze ryby sie pławia rozmaite - więc i woda czystą być musi.
A Okrzyk mój herbowy - zmodyfikowałem niedawno - bo bywsze Zawołanie nasze to - NOWINA!
Ale gdym tak kiedyś zawołał na Rynku - zaraz zbiegła się do mnie czeladź okoliczna i nuż wciskać mi a to adres Pizzerni, a to Powozów - taksówkami zwanych a to Zamtuzów rozlicznych, którymi (i piwem) gród nasz był już w Germanii najsłynniejszy!
Jam jednak nie skory do dziewek przygodnych - szukam niewiasty czystej myślą, słowem i uczynkiem.

Jak ten list nie zdoła przekonać Cię do spakowania i wyruszenia - tom ułożył dla Cię foremny limeryk - który bądź łaskawa ocenić.

Nieustanny w nadziei - Marek z Wrocka (herbu Nowina)

Pełnej Krwi i Czcigodny Nadodrzański Woju

Radabym pójść za głosem, takoż smakiem zacnego węgrzyna, któren jak mniemam piwnice wrocławskie, ławą (lubo na ławie) zalega. Jendakoż z frasunkiem ogromnym rzec muszę, iże bożyc nasz pruski, bardzo srogi i tyleż zazdrośny Smętek, córy swe i syny ręką twardą, acz sękatą wszystkie tu, na tej warmińskiej ziemi, trzymie, a dojść nie daje dalej, niż pod granicę boru. Juści on kłobuczęta we wszelkie dukty leśne i trzęsawiska rozsyła, by pilnie uszy nadstawiały, czy sie aby, któren z Warmai, nie chce ruszyć z kopytem za pas, a ziemię mateczkę swę cną, choć surową, opuścić nie myśli i swego jemiołowego króla nie osieroci.
Mniemm wszakże, ze się jeszcze onego trunku w grodzie twem zacnem napijem, bo choć Warmai to ludek niewielki, to kamaradów, a braci mają po różnych siołach i oielskach rozsianych ;)
a szacowną formułę limeryczną w te pędy zdążam oglaać

z wszelaką estymą
utopicha

;))

(Ps: ubawiam się setnie :D )