Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

„Walczących o to miasto przedstawia tamten pomnik”

Nie ma doskonałych malarzy historii
zapomniana czystość bieli
Odchodzą żywe obrazy przeszłości
krwią o barwie czerwieni

Twarz smutna
przewiązana białą chustą od góry
Uśmiech ich dwoje
gdzie stopy toną w morzu czerwonym

niewysłowiony stan godności
Na rękach hiacynt nad nimi
złota jesień zgliszczy

...w imię dobra ojczyzny...
Kolcem po sercu cieknąca rana
jeszcze raz odeszli za młodzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Domysły Monika

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Domysły Monika Zdarzało się, że miewałem podobne myśli, a o jednej z nich niegdyś wspomniałem na tym portalu: "Co było jak nic nie było?" Pytanie, na które nigdy nie znajdzie się odpowiedź, więc zaniechałem tego zadania.  Twoja "Percepcja" jest naturalną ludzką ciekawością, próbą zrozumienia rzeczy niezrozumiałych. Pozdrawiam :)
    • @Alicja_Wysocka   Wiem o tym i one nie działają: jest tylko pozioma elipsa i trzy kropki - nie ma kwadratu z następującymi słowami: zgłoś, edytuj i usuń - zgłosiłem wczoraj usterkę (nie pierwszy raz) panu Mateuszowi Konkielowi za pośrednictwem poczty elektronicznej: e-mailem, jeśli chodzi o sugestywne odczucia, to: nic innego jak zakulisowa cenzura  - w ten sposób jestem mniej aktywny intelektualnie, pewnie to jakiś tam głęboko zakonspirowany tchórz pociąga za sznurki jako hamulcowy.   Łukasz Jasiński 
    • i po co się tak opinać ściskać ciało słowami być sztywnym się nie naginać czy trzeba chłopa omamić   bo on się także opina chcąc kibić piękniejszą zoczyć zapytam czy jego to wina gdy strzela słowami jak z procy :)))  
    • Ciekawy fikołek pojęciowy z tą mleczną drogą. I to mi się najbardziej podoba w tym utworze.   Pozdrawiam
    • Przez głowę Na barki już weszło Naciągam na plecach Brzuch wciągnąć  Ostatni guzik Zapięty  Mało oddychać  Podwinąć rękawki  Broń Boże się schylać  Podchodzę do lustra  Rozdarcie pod pachą Pocę się cała  Jeszcze druga "Tylko wsunąć" Trzydzieści osiem normalnie W trzydzieści sześć - się wyrobię  To wsuwam  I schylam  Po plecach jezioro otwarte Guzik lustro wyszczerbił  Ładny podskok i...   ...   Jeszcze stopy gołe
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...