Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Lustro

Rekomendowane odpowiedzi

W magicznym lustrze
widać rzeczy takimi jakimi są naprawdę w krainie Alicji,
wojny toczą się kwiatem w dłoni,
nadzieja zawsze umiera ostatnia,
zadeptany krzew odradza się na nowo
w innym miejscu i czasie,
serce mózgiem organizmu,
tak boli gdy mówisz-nie!
miłość zwycięża ciemność!
czy i mój Bóg to widzi?

Historia Alicji z krainy czarów mnie jakoś nigdy specjalnie nie fascynowała, a już w kontekście poezji to całkowicie, ale sam pomysł chęci życia w świecie gdzie nic nie boli(nawet wojna) jest ciekawy. Wtedy na pewno peel poradziłby sobie z odrzuceniem.

"serce mózgiem organizmu" miało delikatnie mówić, że miłość jest najważniejsza, a zrobiło się fizjologicznie

"wojny toczą się kwiatem w dłoni" to mi się podoba: tam nawet wojna nie jest straszna( widzę tu troche nawiązanie do "obmyślam świat" gdy płatek róży spadający na ziemie jest bardziej przerażający niż śmierć)

pozdrawiam NÓ

Przyznam się, że nie czytałam Alicji w krainie czarów, a film pamiętam, jak przez mgłę.
Biorąc pod uwagę tytuł o ostatni wers, nasunęła mi się myśl...
w cztery oczy z własnym wizerunkiem, mieć odwagę spojrzeć sobie w twarz, że czas jaki minął,
pozwoli żyć dalej z czystym sumieniem.
"zadeptany krzew ogradza się na nowo"... czy nie miało być odradza..?
Pozdrawiam... :)

Agata: no dobra, ale konkrety proszę, bo co to za komentarz, jeszcze z błędami i bez polskich znaków w kilku miejscach : ciezki(e) to pisanie, takie kapke wtórne- bo i pomysł
i (niestety nieudolne) sform(uł)owania juz byly. Radziłabym nie pisać tak patetycznie, gdy zaczyna sie przygode z piórem ;) , uznaję tylko konstruktywną krytykę, wiesz, każdy piszę
o czym chce , czyli jak ktoś zaczyna przygodę z pisaniem to ma
o ptaszkach, motylkach i słoneczku pisać, a jak ktoś poważnie do życia podchodzi, to pisze
o poważnych rzeczach , w poważny sposób!z tego co znalazłem masz 17lat, ktoś może ma 25 lub 30 i wtedy inaczej patrzy na życie, ciężko, poważnie i patetycznie:) pozdrawiam:)