adolf Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Czemu ciebie cieniu płoszy iskra świecy I czemu drżysz z zimna, kiedy płonie ogień? W dzień nie możesz istnieć, nocą w czerni toniesz Kołatką księżyca otwierasz biel pełni I wtedy wychodzisz, lecz na przekór śmierci, Do niej nie należy twój duch. Srebrna kosa Nie zdołała chwycić ciała. Musisz błąkać Za Słońcem się dotąd aż nie dotkniesz ziemi. Wiem, że każde ciało trumną jest dla duszy Pochowana żywcem, czeka dnia, gdy wieko Znowu się otworzy, niebo się rozkruszy. Lecz czasem się myli, gwiazd pęknięcia słabe Traktuje za przejście, w skale nieba przełom. Spytasz się: a cóż to? A to krew jest właśnie.
Joanna eM Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Ach... Straszne! Momentami przechodzą ciarki Pierwsza strofa skojarzyła mi się z sonetem Morsztyna 'Do trupa' Brr...
Waldemar Talar Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witaj Adolfie - bardzo mocny wiersz - zmusza do głębokiej analizy w każdym calu . A ten cień drżący i spłoszony to faktycznie mocny wstęp do dalszej akcji . Waldkowi bardzo ten wiersz . pozd.
teresa943 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Adolfie, czytam Twoje wiersze, choć rzadko komentuję, ale tu muszę powiedzieć, że urzekły mnie metafory :) i oczywiście treść refleksyjna. Serdecznie pozdrawiam :-) Krystyna
Fly Elika Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Ciekawe metafory... ładnie przykryło się wieko kiedyś wiem...pachnie zdaje się tytułem jak oraniem... krew natłaczająca się tak to teraz rozumiem po cóż więc pisać okropnościami ...? pozdrawiam
Sfinks13 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 witaj mistrzu, jak zawsze pięknie brak słów pozytywnych, gdyż czytająć Twoje wiersze jest naprawdę pozytywna adrenalina serdecznie 13
Rekomendowane odpowiedzi