Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Stworzona przez Boga na ideał piękna,
powołana do życia dla nas - śmiertelników
powstała i przyszła by nas ukoić.
Aksamitnym dotykiem pochwyciła moją dłoń,
by zaraz ją zatrzasnąć płatkami róży.
Wstrząśnięty dreszczem poczułem jej ciepło
rozchodzące się aż po końce włosów,
delikatnym zapachem przesiąkło moje ciało,
węchowi nie pozwalając poczuć innego.
Tam gdzie spojrzała rodziło się życie,
na nowo wszystko w zimie zakwitało.
Przeszyła mnie wzrokiem niewinnym, dzieciecym,
który oczy me zatrzymał i sparaliżował
nie pozwalajac patrzeć się gdzie indziej.
I tak pochwyciwszy mnie w bezruchu
powoli wypełniała moją duszę - sobą...
Poczułem się jak dziecko,
które znowu chciało być kochane.
[sub]Tekst był edytowany przez Jarosław Lester dnia 24-07-2004 22:02.[/sub]

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"delikatnym zapachem przesiąkło moje ciało,
węchowi nie pozwalając poczuć innego"

To i inne nie zbyt fortunne "patosy" czynią wiersz sztucznym, rzekłabym - pretensjonalnym. I ta egzaltacja i to kręcenie się wokół swej osi. Zamknięte szczelnie dla czytelnika.

Dużo jeszcze Pan wyciągnie swoich wierszy? - jak na razie pierwszą stronę zajmuje blisko 70% opublikowaych tu Pańskich tekstów. Nie lepiej coś nowego i lepszego dać?

Mirka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@andreas ... piękny wers i tytuł.! Cały wiersz bardzo wymowny, dobrze zrymowany. Tylko chwalić... :)  Próbowałam coś "rymnąć", ale to nie ten czas... Pozdrawiam.    
    • Kawiarenka   Na drodze trzeba uważać, niech stopom równo się chadza, gdzie dziury, teren omijaj, o limo nietrudno teraz.   Gdyby upadek się zdarzył,  ten z tych niegroźnych - siniaczek, wstąp do   L i m o n k i   na kawę, herbatą też Cię uraczą.   Klimacik tutaj niebiański, muzyka w tle - uspokaja. Do tego pyszny rogalik, a siniak - już zapomniałeś.        styczeń, 2025
    • @Domysły Monika   Zrównoważona współpraca na kanwie podstawowego bytu, aby nie dochodziło do jakichkolwiek konfliktów o pierdoły życiowe, reszta: według własnych upodobań - pragnień Cielesnych i Umysłowych i Duchowych (CUD - trzy pierwsze litery).   Łukasz Jasiński 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Deonix_ No jak w koniunkcji ze Słońcem, to jest do Ciebie fest przyklejony :) To, że jesteś Rakiem to dla mnie spore zaskoczenie, ale Raki chronią bardzo swoją wewnętrzność więc wielu spraw nie widać (choć rzeczywiście jest w Twoich wierszach pewna księżycowa poświata...). Lew na ASC robi robotę:) prze z kolei na zewnątrz więc permanentny introwertyzm Ci nie grozi :) Ja jestem Wodnikiem (co chyba widać w sposobie mojego pisania ;)) a ASC mam w... Pannie. Więc rewolucje i głód wolności przetykają się u mnie z potrzebą poukładania wszystkiego, jak to lubią Panny :). Słońce Wenus i Merkury właśnie mieszkają u mnie w V domu, także "muszę" ;) tworzyć (po Wodnikowemu, czyli niekoniecznie konwencjonalnie ;)).  Jeśli masz Wenus w Bliźniętach to żaden partner się z Tobą nie powinien nudzić :)  Wiele mi astrologia dała wglądów Pozderki 
    • @Somalija   Niech pani zajrzy do mojego "Cymbała" i komentarzy - może pani znajdzie motywację - inspirację, niedługo wrzucę definicję UNP - wykorzystuję wszystkie możliwości intelektualne.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...