anna_rebajn Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 zaledwie umarłeś a tutaj już wiosna trawniki nie chciały zaczekać z zielenią a nasza polana też cała w pierwiosnkach i tylko gdzieś we mnie szarugi jesienią kałuża przed domem niedawno nam wyschła więc twoje kalosze schowałam na strychu i jeszcze pulower co w ganku wciąż wisiał i beret zwinięty jak kociak w koszyku wiem wrócić nie możesz więc jakoś to będzie wieczorem usiądę na naszą wernadę i druty rozłożę (kupiłam już wełnę) i może choć ręce robótką się zajmie ja myślę że jesteś choć trochę inaczej bo czułam cię wczoraj jak z miasta wracałam i włosy wymknęły się z chustki za wiatrem jak kiedyś gdy jeszcze nie byłam dość stara
Bernadetta1 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 dla mnie bardzo:):)nie wiem tylko czy ,,w ganku'', czy ,,na ganku''...ppozdr.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 pomysł przedni ale wymaga sporo pracy warsztatowej za dużo i albo spowalnia czytanie w każdej strofie rozpoczyna 2 ostatnie wersy albo wywalić trochę nieporadny styl npa nasza polana też cała w pierwiosnkach i tylko gdzieś we mnie szarugi jesienią itd pozdrawiam Jacek ps. po polsku w ganku zwyczajowy rusycyzm - na ganku
Judyt Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 lirycznie ot co czy jakoś tak, serdecznie J.
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Mnie wiersz bardzo się podoba, nie dostrzegam nic co bym mogła uznać za błędne. "Ganek" jest to słowo wieloznaczne, jednak same ganki - przybudówki, również bywają różne; bez okien i drzwi albo zabudowane. Jeśli jest to ganek ze ściankami, oknami i drzwiami, to moim zdaniem, w pełni jest uzasadnione użycie "w ganku", a nie "na ganku". Już gdzieś w literaturze się z takim określeniem spotkałam. "a nasza polana też cała w pierwiosnkach i tylko gdzieś we mnie szarugi jesienią" Piękny urywek, doskonale oddaje smutek : "gdzieś we mnie szarugi (w domyśle: się) jesienią ( co robią: jesienią, jako czasownik). Jeśli już, to zastanowiłabym się nad: "wieczorem usiądę na naszą wernadę" (czy może na "naszej werandzie"- nie wiem)? Piękny monolog, dzielenie się tym, co obok, z kochaną, nieżyjącą osobą, jak gdyby ona ciągle była z peelem. Serdecznie pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi