Patryk_Wącławski Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Pierwsze dwie zwrotki z... czterech, może pięciu. Proszę o całą krytykę, na jaką się tylko możecie zdobyć. :)Bez tytułu Jest jakiś demon w twojej opowieści, Syk wiecznych pokus o głosie niewieścim, Który odciąga śpiewem od milczenia. Bądź bardem - nuci - pozwól płynąć pieśni, Bo tylko dźwiękiem słów i nut nakreślisz Świat, w którym wiara jest miarą istnienia. Lecz ciągle czuwa syn formy i treści, Pan wątpliwości, apostoł złych wieści, Co nigdy nie śpi - Stróż, wyrzut sumienia. Nuta za nutą - słodycz, obietnica Siły spełnienia i dumy oblicza - Wszakże jest szczytnym dążenie do celu. Dreszcz podniecenia wir myśli nasyca, Gdy wróżę przyszłość w twych jasnych źrenicach, Mimo że Prawda zdradziła już wielu. Wybredna pani o kamiennych licach Tylko nielicznych swym darem zaszczyca. Odmienia życia - Tworzy bohaterów. Pozdrawiam.
kasiaballou Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Nie będę zbyt użyteczna, ponieważ nie znam się na rymach, jednak utwory tej "wyższej szkoły jazdy" polubiłam, dlatego jeśli pomoże w czymś laickie odczucie czytelniczki, powiem tak; przepłynęłam przez ten wiersz; jest gładki i i rytmiczny, a interpunkcja dobrze prowadzi przez treść i to jaką treść - dawno nie czytałam tak dobrze skomponowanego wiersza rymowanego, który ujmuje fleszem tematycznym. Sprawdza się (już po pierwszym razie) w czytaniu na głos. Mnie się podoba. pozdrawiam.
Jan Rodak Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Rozumiem treść,jednak trudno doszukać się tu płynności a tym bardziej rymów- jeśli taki miał być zamiar. Wydaje się mi ,że pomiędzy 3 i 4 wersetem pierwszej zwrotki powstała luka,brakuje łącznika- wyrazu Twojej myśli. Forma " apostoł złych wieści" wydaje się być mało poetycka. Tak to odbieram.pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Ja chciałem się odwdzięczyć za pomoc, ale nie za bardzo widzę, gdzie tutaj coś poprawić. Na moje oko rymów jest w sam raz, za to o jedno "twoje" za dużo. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi