Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna chwila zatracenia
jest wiecznością w morzu zdarzeń
Jeden dotyk bez znaczenia
tysiącem niespełnionych marzeń
Jedna myśl niepotrzebna
jest tym co nie ma się wydarzyć
Jedna sucha łza daremna
i nagle przestaję juz marzyć ...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Niestety, nie tylko Ty, Marku. :))) Chyba stworzyłem za ciężki kalambur, coś mi się wydaje.  Niemniej, dzięki wielkie za czytanie.   Pozdrawiam        
    • @Waldemar_Talar_Talar   Bardzo dziękuję!   Dziękuję za tak miłe słowa.  Serdecznie pozdrawiam. :)  @tetu   Bardzo dziękuję!    Dziękuję za te słowa, naprawdę miło mi je czytać. Serdeczności!
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

a może jednak w króliczą norę ? 
    • @andrew    

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak.! I miłość w sercu!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

pozdrawiam andrew serdecznie! Słońce dla Ciebie
    • @Sylwester_Lasota   Wróciłam do Twojego wiersza, bo stanowi pewną frapującą zagadkę. Na początku zestawiasz Cyklon 19 - to jakby połączenie COVID19 i Cyklon B. To mocna sugestia, że wirus miał wywołać depopulację, ale „nie działał tak, jak powinien”.   Dlatego do gry wkroczyła wojna - metaforyczna dentystka, która wyrywa "zdrowe korzenie” czyli (czyli młodych, silnych ludzi idących na front) i miele je na proch.   Czwarta zwrotka uderza w polityków, globalistów czy „elity”. To oni pociągają za sznurki, zlecają depopulację, chwalą wojnę, ale sami „w pole nie wyszli” - nie ryzykują własnym życiem.   W ostatniej zwrotce świat płonie, a zniszczone, pozbawione młodych (wyrwanych zębów) społeczeństwo bełkocze. Zrozumieć je potrafią tylko „prawdziwi” - czyli ci, którzy przejrzeli na oczy.   To niezwykle mocny i obrazowy wiersz. Zestawienie wojennej machiny z bezlitosną stomatologią to oryginalny i przerażający pomysł. Utwór świetnie oddaje też cynizm decydentów chwalących konflikt z bezpiecznej odległości. Zbudowałeś tu bardzo sugestywny, apokaliptyczny nastrój, obok którego trudno przejść obojętnie.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...