Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• fantastyczne  - brawo!   poezja czule przytuli a kiedy trzeba pocieszy proza istoty nie odda tak jak zrobi to wierszyk :))  
    • tamowanie wybrzuszenia roztańczonym gestem qq; opryskuje mokry przecier jakby kładąc go na krótko dzięqj dzieci ul i plomb kij zatroskanych kropli ciosu czym wyróżnia u'majątku spać kierując uprzeć losy; nie ma lilli w ryk momentu albo wcześniej opóźnienia nie ma szansy do pokrętła jeśli sypkich war you jemu
    • @Duch7millenium    1 Słowa Koheleta1, syna Dawida, króla w Jeruzalem. 2 Marność2 nad marnościami, powiada Kohelet, marność nad marnościami - wszystko marność.   ROZWAŻANIA TEORETYCZNE   Nic nowego pod słońcem 3 Cóż przyjdzie człowiekowi z całego trudu, jaki zadaje sobie pod słońcem? 4 Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po wszystkie czasy. 5 Słońce wschodzi i zachodzi, i na miejsce swoje spieszy z powrotem, i znowu tam wschodzi. 6 Ku południowi ciągnąc i ku północy wracając, kolistą drogą wieje wiatr i znowu wraca na drogę swojego krążenia. 7 Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera; do miejsca, do którego rzeki płyną, zdążają one bezustannie. 8 Mówienie jest wysiłkiem3: nie zdoła człowiek wyrazić [wszystkiego] słowami. Nie nasyci się oko patrzeniem ani ucho napełni słuchaniem. 9 To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie: więc nic zgoła nowego nie ma pod słońcem. 10 Jeśli jest coś, o czym by się rzekło: «Patrz, to coś nowego» - to już to było w czasach, które były przed nami. 11 Nie ma pamięci o tych, co dawniej żyli4, ani też o tych, co będą kiedyś żyli, nie będzie wspomnienia u tych, co będą potem.   Marność mądrości 12 Ja, Kohelet, byłem królem nad Izraelem w Jeruzalem5. 13 I skierowałem umysł swój ku temu, by zastanawiać się i badać, ile mądrości jest we wszystkim, co dzieje się pod niebem. To przykre zajęcie dał Bóg synom ludzkim, by się nim trudzili. 14 Widziałem wszelkie sprawy, jakie się dzieją pod słońcem. A oto: wszystko to marność i pogoń za wiatrem6. 15 To, co krzywe, nie da się wyprostować, a czego nie ma, tego nie można liczyć. 16 Tak powiedziałem sobie w sercu: «Oto nagromadziłem i przysporzyłem mądrości więcej niż wszyscy, co władali przede mną na Jeruzalem», a serce me doświadczyło wiele mądrości i wiedzy. 17 I postanowiłem sobie poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem, że również i to jest pogonią za wiatrem, 18 bo w wielkiej mądrości - wiele utrapienia, a kto przysparza wiedzy - przysparza i cierpień.
    • @Naram-sin Ne bardzo wiem o co idzie (darowałem sobie odpowiedź) ale jak widzę aplauz pań. to nie wiem o czym one myślą?   Interpretacja dla dzieci:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

w świecie flory                            Tulipan jest wysoki i normalnie nie schwyta stokrotki za nóżkę, ani też nie da stokrotce buziaka (targając wargi swoich ust o wargi usta stokrotki - nawet się nie śmiem domyślać, o których wargach myślą panie - facet zawsze myśli o tych co trzeba, więc rozumiem)  gdy jest troszkę zwiędnięty jest to możliwe. Tutaj tulipan chce być twardy wyprostowany więc nie będzie całował stokrotek                          Stokrotki są male ale bardzo bystre i zauważyły że tulipan jest przy kasie, ale wiedzą że jest gadułą i nudziarzem.                          Wierszyk dla dzieci taki trochę nudny i przegadany   Mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwiane Pozdrawiam
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...