Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

wietrzni kochankowie

Rekomendowane odpowiedzi

opuszczone zbieżne cele

ten wers mi się nie podoba, jakoś dziwnie brzmi dlaczego zbieżne????
i jeszcze,, nie wypowiedziane". Z takim czymś spotkałem się w tytule wiersza Różewicza, ale nie wiem ,co Baba ma na myśli w takim zapisie, gdyż to raczej pisze się razem i skoro tyczy się do skali to napisałbym razem. Pointa osobiście się podoba, gdyż jest oryginalna w swojej wymowie i ciekawie Babo to wymyśliłaś.

Całość fajna

pozdrawiam

bestia

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

no, a jak byś np.nazwał taki cel -jak opiekowanie się rodzicami lub dziećmi?
Zbieżne, to takie, które wspólnie zostały uznane, zaakceptowane. Określają osiągnięcie wspólnie ustalonego celu. Występuje zbieżność celów. Zgodność celów związanych ze zbiegiem okolicznosci, splotem wydarzeń. Spełnianie ich, to robienie czegoś, co łączy.
Nie wypowiedziane - w tym wierszu - znaczy; takie, które nie zostały wypowiedziane
(z różnych powodów). Razem pisane: niewypowiedziane - to takie np., których nie da się wypowiedzieć.
Bardzo Ci dziękuję za tak szczegółowe zainteresowanie wierszem, sprawiłeś mi
dużą radość. Myślę, że moje wyjaśnienia są równie wyczerpujące.
To "nie wypowiedziane" - dotyczy tego, że nie wszystko dało się wypowiedzieć (może by nie zostało zrozumiane przez drugą osobę, a może z innego powodu), zostało zamknięte w milczeniu! Ten stan właśnie ( braku porozumienia, usuwanie się gruntu pod nogami),
nazwałam - dwunastym stopniem w skali katastrof, a nie samo - nie wypowiedziane.
Serdecznie pozdrawiam
- baba