halcia Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Święta listopada szary dym kominka obraz przemijania modlitw w wypominkach deszcz jesienny łzami w płaczu sie zanosi nad samotnym krzyżem o modlitwę prosi Marność świata niesie w jesiennej zadumie samotną sonatę w monotonnym szumie gdziekolwiek podążasz mimo szerych chęci rozstanie zastapi czas świętej pamięci Wszystkie ziemskie bóle zostawisz za sobą wiara i nadzieja pozostanie z tobą to skarby bez miary bezcennej wartości dla nas będą kluczem do bramy wieczności
zak stanisława Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 ładnie, listopadowo-smętnie czas rozliczeń podobnie jak w wierszu piętro niżej pozdrawiam ciepło
ginger soul Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja bym tu jednak sugerowała zastosowanie interpunkcji, bo aż się prosi. Poza tym większą dbałość o znaki polskie... w końcu estetyka pracy też ważna :) Co do tematyki to "listopadowa". pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Przeczytałam, jest trochę literówek w wierszu (poprawić), całość nastraja listopadowo, czyli smętnie, jak na listopad przystało, mnie się podoba, choć do rymów można mieć uwagi. pozdrawiam - baba
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 ja rozumiem że tak ma być tekst mocno zaangażowany, najprostsze rymy gramatyczne pisany dwunastką pozdrawiam Jacek
M._Krzywak Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 "Święta listopada"? - ile ten listopad ma świąt? Rymy - najgorszy to ten - "sobą/tobą", "łzami w płaczu" - wg mnie to pleonazm, za dużo wody w tym wersie To było na minus (plus literówki, niechlujstwo jest grzechem w liryce) Na plus - o ile dobrze się rozejrzałem, warsztat opanowany (wszystko mi gra, łącznie ze średniówkami), mam wrażenie, że pewne słowa zostały dopasowane do techniki, a nie technika do słów. Pewne środki wytarte aż do bólu (szczególnie ten "płaczący deszcz", ostatnia strofa), za to słowa pasują do siebie jak ulał. Nie mam jakiś większych zarzutów, widać pracę włożoną w tekst, to dobrze. Pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Jest rytm, jest średniówka ale rymy się wstydzą za cały wiersz. Ale nic to, jakiś czas temu, gdy spotkałam wiersz z rymem asonansowym, myślałam sobie - mój boże, tyle dokładnych rymów mogłabym wysypać z rękawa na poczekaniu, a ten biedak nie znalazł żadnego? Powodzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi