Fagot Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 „Eviva l'arte! Człowiek zginąć musi - cóż, kto pieniędzy nie ma, jest pariasem, nędza porywa za gardło i dusi - zginąć, to zginąć jak pies, a tymczasem, choć życie nasze splunięcia niewarte: evviva l'arte!”* Nad rewolucją zachodzi czarny aksamit zwiastun końca naszej chmurnej młodości jeszcze przed chwilą brodzącej w zieloności niespełnionych marzeń romantyczni głupcy teraz osieroceni buntownicy nie znający już ciepła tego czasu gronowych win przelewanych talent po talencie na dziewicze całuny nagle kawę popijamy bezdusznie zaparzoną przez maszynę opętani dwulicowym obliczem Danu podpisaliśmy barter: idee – frankliny jeszcze wczoraj białe kruki dziś zmęczeni spać idziemy zaraz po dobranocce
adam sosna Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 gorzki jak piołun wg mnie bardzo dobry
czarny-tulipan123 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 EVVIVA L'ARTE! Eviva l'arte! Człowiek zginąć musi - cóż, kto pieniędzy nie ma, jest pariasem, nędza porywa za gardło i dusi - zginąć, to zginąć jak pies, a tymczasem, choć życie nasze splunięcia niewarte: evviva l'arte! Eviva l'arte! Niechaj pasie brzuchy nędzny filistrów naród! My, artyści, my, którym często na chleb braknie suchy, my, do jesiennych tak podobni liści, i tak wykrzykniem; gdy wszystko nic warte, evviva l'arte! Evviva l'arte! Duma naszym bogiem, sława nam słońcem, nam, królom bez ziemi, możemy z głodu skonać gdzieś pod progiem, ale jak orły z skrzydły złamanemi - więc naprzód! Cóż jest prócz sławy co warte? evviva l'arte! Evviva l'arte! W piersiach naszych płoną ognie przez Boga samego włożone: więc patrzym na tłum z głową podniesioną, laurów za złotą nie damy koronę, i chociaż życie nasze nic niewarte: evviva l'arte! Kazimierz Przerwa-Tetmajer
Franka Zet Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Warto przeczytać, dobry, pozdrawiam.
Stefan_Rewiński Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Może być, pozdrawiam.
Fagot Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuje Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Każde dziecko wie, że jest to Tetmajer
Fagot Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za miłe słowa Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za odwiedziny Pozdrawiam
Marlett Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Fagocie! Znakomity przekaz. Dobrze manewrujesz emocjami do wyciszenia w poincie. PozdrawiaM.
Hania K. Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Powtarzalny utwór, nic zaskakującego, w dodatku nudny i nieprzekonywujący.
Marlett Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haneczko! Co z Tobą? Wszystkim piszesz ten sam komentarz.
Fagot Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo miło czytać taki komentarz – dzięki za plusa Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To akurat nie jest manifest aby kogoś przekonywać a jedynie opis pewnej sytuacji – stanu, kiedyś już miałem okazje wypowiadać się na temat Pani komentarza pod moim wierszem i sytuacja się nie zmieniła. Nie przyjmuje krytyki od osoby, która nie ma zielonego pojęcia o poezji a sama zalewa forum utworami, których ni jak się z liryką pomylić nie da. Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haneczko! Co z Tobą? Wszystkim piszesz ten sam komentarz. Szkoda słów na Panią Hanie – jak osoba, która nie ma pojęcia o poezji może wykazać się konstruktywną krytyką takiego czy innego utworu. W jej mniemaniu wszystko co nie jest częstochowskim rymem nie jest wierszem więc jak tu znaleźć w niej adwersarza?
Messalin_Nagietka Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kiedyś, kiedyś to dorwałem odrazu miałem w łebie muzyke dziękuję za przypomnienie, ech, jak jeszcze sobie przypomnę, cudo wiersz, dziś już takich nie ma co do wiersza Fagocie, troszkę na współczesny przeniosłeś, nie wiem, nie rozeznaję się, może ja już rzeczywiście nie tutejszy MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kiedyś, kiedyś to dorwałem odrazu miałem w łebie muzyke dziękuję za przypomnienie, ech, jak jeszcze sobie przypomnę, cudo wiersz, dziś już takich nie ma co do wiersza Fagocie, troszkę na współczesny przeniosłeś, nie wiem, nie rozeznaję się, może ja już rzeczywiście nie tutejszy MN
Fagot Opublikowano 31 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kiedyś, kiedyś to dorwałem odrazu miałem w łebie muzyke dziękuję za przypomnienie, ech, jak jeszcze sobie przypomnę, cudo wiersz, dziś już takich nie ma co do wiersza Fagocie, troszkę na współczesny przeniosłeś, nie wiem, nie rozeznaję się, może ja już rzeczywiście nie tutejszy MN Broń Boże nie jest to próba uwspółcześnienia Tetmajera on jest tu jedynie tytułem wstępu do własnych przemyśleń i spojrzeń, a co prawda to prawda dziś trudno o takie wiersze a przecież to tylko jeden z wielu wspaniałych jego autorstwa. Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 31 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. kiedyś, kiedyś to dorwałem odrazu miałem w łebie muzyke dziękuję za przypomnienie, ech, jak jeszcze sobie przypomnę, cudo wiersz, dziś już takich nie ma co do wiersza Fagocie, troszkę na współczesny przeniosłeś, nie wiem, nie rozeznaję się, może ja już rzeczywiście nie tutejszy MN Dzięki za plus :-)
ot i anka Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 jak zwykle znalazłabym coś do czego mogłabym się przyczepić, ale nie chce mi się z Tobą dyskutować;D i tak Cię kocham;D ale dobrze się czyta, nie ważne, że nie rozumiem:D heheh ;*
Rekomendowane odpowiedzi