Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

„ z chmur widziałem”

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powstanę dla was samych – jak tylko dla…
– rozumiesz ?
W glinie lepkich rąk. Kształty obłe.
Z tych wczorajszych.
obraz podany do stołu - wyśnisz po sobie
a różnie patrzymy w ten sam punkt. I tak to tłumaczę.
Centymetrem przez palce, wróżę fusy.

Perspektywą do przyszłości, na przód.
Powtarzanie symboli dzień w dzień.

… teraz już dobrze, dobrze
– ku pamięci,
na górze …
na dole…

A my…

Deszcz - kałużą, kąpiel,
może, gdzieś tam ocean …
zbiera się na burze.
na burze się zbiera.

powstanę dla was samych – jak tylko dla…
– rozumiesz ?

- Tylko dla?

Mam drobne zastrzeżenie natury logicznej. Chodzi mi o pewną zgodność zamierzeń podmiotu- porównaj wers pierwszy i przedostatni :
"Nie powstanę dla was samych – jak tylko dla…
- rozumiesz?"
- Tu w moim odczuciu qmałam.

"(...)powstanę dla was samych – jak tylko dla…
– rozumiesz ? "
- Tu zaczynam dialog z resztką mojego intelektu ,który jakimś cudem mam nadzieję, że zachował się po cieżko przepracowanym na wyjeździe weekendzie. Nie doczytuj się ironii, autentycznie padam po 3 dniach ciężkiego produkowania się przed słuchaczami. Proszę o drobny drogowskaz.

Nadal podobają mi skię Twoje skojarzenia. Masz niezłe pomysły, ciekawa gra słów.

PS
Czyż nie jest cudownym to, że ludzie różnią się postrzeganiem?

a różnie patrzymy w ten sam punkt. I tak to tłumaczę.
Centymetrem przez palce, wróżę fusy.

pewnie że jest wewnątrz tego kilkanaście fajnych spraw jednocześnie - tego różnego patrzenia, zależy mi tylko na tym aby dyskusja miała charakter stonowany, a co do mojego pisania to - generalnie chodzi mi o to - tak jakoś banalnie zabrzmi ale - nie chciał bym aby to co piszę było dla każdego takim samym obrazem i poruszało takie same zagadnienia ot, ponieważ na każdym tam jakimś etapie te same sprawy znaczą coś - mniej lub więcej, albo w ogóle - nic

.... no to się skupiłem nad tym PS ;)

Myślę, że nasze postrzeganie jest uwarunkowane nie tylko intelektem i wrażliwością, ale i wiekiem- płynącym z niego doświadczeniem- sorry za mentorski ton:)
Usilowalam zrozumiec Twój najnowszy wiersz,ale dzisiaj jestem tępą blondyną. Padam ze zmęczenia. Do 23 pracowalam przy kompie. Moje oczy wyglądają zapewne jak dwa monitory mojego lap i topa. Ciekawam jednak, czy jutro moja percepcja oraz IQ będą sprzyjały zlepieniu w logiczną całość calej symboliki, którą tam umieściłeś.
Apropos- czy masz obsesję na punkcie symboli religijnych? Kiedyś juz zadałam Ci pytanie dotyczące motywu krzyża, ale odpowiedzi nie otrzymałam.

... co do symboli tych właśnie - ok fakt faktem mogę się powtarzać, hmmmmm..... obsesja to raczej nie jest - po prostu czasami brakuje pewnych słów - a te już gdzieś użyte wskakują w brakujące miejsce no i masz ci ot całe wyjaśnienie moje , taki defekt słownika - ale nie ubogie słownictwo ;)

ps. no to życzę wyspania karaluchów lepień logicznych qiu i aj