Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykradłaś mi chwilę szczęścia
zgwałciłaś moje czyste uczucia
odebrałaś marzenia duszę i ciało
skradłaś nadzieję na lepsze jutro
posiadłaś serce,które tobie biło
opętałaś myśli moje dziewczyno.

Przeżyłem ciężkie z tobą chwile
zraniłaś moje wszelkie ambicje
zamiast miłości czuję pogardę
wielką moralną poniosłem stratę.
Bawiłaś się tylko moim uczuciem
igrałaś z miłości i moim życiem.

Dość! Już miałem twoich kaprysów
wielkich cierpień i prania zmysłów.
być w twoich rękach, tą marionetką
sługą bezwolnym - zwykłą kukiełką.
Rozum i głowę pomału już traciłem,
serce bez sumienia jest kamieniem.

Namiętne żądze błądzą w siłę
ja ciebie kocham i nienawidzę
raz jesteś słońcem, raz księżycem
złego diablicą - dobrym aniołem.
Ty jesteś zdolna do wszystkiego
oddaj mi wolność i moje ego!

Muszę się wyrzec tej miłości
co mnie tak rani, co mnie tak boli?
Nie mogę dłużej grać takiej roli
ty się zabawiasz dla swawoli.
Wiem, że jesteśmy przysięgą związani
ty na nią plujesz! Depczesz nogami!

Wiem, że ma z tobą wielkie problemy
tylko rozsadek w kłamstwie nas łączy,
a ja nie pójdę w ciemne twoje ślady;
bo jako wróg będę tobie straszny.
Bóg tylko, może tobie to wybaczy?
Wszystkie grzechy - przewiny i zdrady.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @KOBIETA Jego największą siłą jest obrazowość i wiele słów prawdy o moim życiu @Berenika97 Choćbym nie wiem jak bardzo starał się wyjść z grobowca swojego życia to i tak zawsze grzebie mnie on jeszcze bardziej i niżej pod ziemią. Mieszkanie jest moim mauzoleum, które nie zapewnia mi spokoju ale zarazem jest jedynym miejscem w którym czuję się bezpiecznie. Dziękuję za komentarz. @Christine Niestety nie dane mi jest pisać pozytywnej poezji a jedynie wiersze takie jak powyższy. Czasami zastanawiam się czy kiedyś udałoby mi się napisać coś co nie przerażałoby ani nie dołowało czytelnika.  A potem piszę i tak jedynie o bólu i depresji. Dziękuję za komentarz.
    • @Simon Tracy Piękny, aż dostałam ciarki

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

I to "ostre zapalanie duszy" — wyjątkowo zapada w pamięć
    • @klaks ale cudowny

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Gosława  Apetycznie połączony Taniec życia i śmierci w Twoim wierszu. Świetnie się czyta. Swoją drogą flaki podawane w wykwintnych restauracjach zdobyły sobie uznanie.
    • @Leszczym To, co opisujesz, to przecież podwójna pułapka: najpierw dwadzieścia lat walki z winą realną (lub uznawaną za realną), a potem kolejne dwadzieścia z winą... nieuzasadnioną? Wyimaginowaną? A może właśnie z tym, że zmarnowało się poprzednie dwadzieścia lat na zmaganie się z czymś, co "nie istniało"? Jest w tym coś z Kafki – człowiek skazany na proces, którego powody okazują się iluzoryczne, ale cierpienie jak najbardziej rzeczywiste. Bo przecież te czterdzieści lat życia, niezależnie od "obiektywnego" statusu plamy, zostały przeżyte w określony sposób, ukształtowały tożsamość, relacje, wybory. Masz rację, że to pojęcia, które "nakłaniają" – do autorefleksji, do pytań o to, co nas więzi, co uznajemy za swoje przewinienia i dlaczego.   A propos dużej plamy. Właśnie przeczytałam kryminał White Loreth Anne "Dziennik mojej siostry", w którym dwóch nastolatków wmówiło trzeciemu, iż dokonał zbrodni pod wpływem alkoholu i grzybków. A oni, jako dobrzy przyjaciele, pozbyli się zwłok. Oczywiście to nie była jego zbrodnia, ale przez 47 lat żył z tą plamą, żył w zawieszeniu, z alkoholem i wyrzutami sumienia. Ale gdy ktoś zasugerował, że został oszukany i zmarnował tyle lat życia -  popełnił samobójstwo (też był na haju) . Zastanawiałam się nad psychologicznym uzasadnieniem takiej reakcji. Pozdrawiam.   
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...