halcia Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Ubóstwo i wiarę Twe serce wybrało jak kochać Jezusa nam pokazało rozdawałeś łaski sierotom ubogim a błądzacych w mroku zawracałeś z drogi W ciszy i skupieniu świecę dziś zapalę ku Twojej pamięci oraz Bożej chwale siewco ewangelii i słowa świętego wysłuchaj modlitwy serca nieszczęsnego Czytam Twoje myśli dla nas zapisane to pozostawiony dla świata testament jak miłować rany zbawcy grzechu świata z godnością wędrować poprzez ziemskie lata To nowy drogowskaz godny uwielbienia dla wszystkich co pragną z grzechu wybawienia niechaj Twoje łaski zdrojem na nas spłyną wyjednaj je dla nas i naszym rodzinom
Martin Pan Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Widzę, że jak dotąd inni unikają komentowania tego tekstu ale myślę, że dobrze, aby ktoś Ci to wreszcie napisał - to nie jest dobry wiersz. Szalona prostota, przede wszystkim języka - tj. brak jakichkolwiek oryginalnych metafor, spora doza dosłowności, granie oczywistymi symbolami - to najbardziej oczywiste wady Twojego... hmm... no właśnie - wiersza, czy może raczej prostej modlitwy? Za tą drugą opcją przemawia także tematyka. Szczerze mówiąc przez chwilę zastanawiałem się czy to nie prowokacja do krytycznych komentarzy ale cóż jestem tu nowy, więc staram się stąpać ostrożnie;) Powodzenia i sporych postępów w dalszej twórczości życzę.
halcia Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Dziekuje za szczerosdc,pozdrawiam.
Tova_Brink Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 tak, faktycznie to jest modlitwa, a jeśliby czytelnik pokusił się o krytykę wiersza, mogłby zostać posądzony o herezję i konszachty z szatanem to może dziwnie zabrzmi, ale wydaje mi się, ze utwór ten stałby się wierszopodobny, gdyby zawrzeć w nim - obok deklaracji i wyznań - wątpliwość, pytanie, małą kontrowersję zobaczymy, co dalej;) :-]
Magnetowit_R. Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 niechaj Twoje łaski zdrojem na nas spłyną wyjednaj je dla nas i naszym rodzinom sami załatwiajcie swoje sprawy. tylko ta maniera oparta na "daj mi" zwróciła moją uwagę.
Rachel_Grass Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 przepraszam, ale tego się nie da przeczytać. być może wiersz został źle umieszczony w czasoprzestrzeni, a tak w gruncie rzeczy to tylko w czasie. bo w końcu w Polsce też się kiedyś takie wiersze robiło. przepraszam za ten niechlujny komentarz, ale akurat chłodnica mi się rozwaliła.
Rekomendowane odpowiedzi