Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna, druga, piąta…
padają cicho
dźwięczą w duszy
krople rosy rysują
chmurne i jasne pejzaże
dostojnych gór i łąk przymglonych
Cisza

Wraca tą samą barwą
skrycie wypełnia echem
grzmiącym wśród szczytów
słowa więzi.

Znów odchodzi na palcach
stąpa po mokrej zieleni

Zawisam nad urwiskiem
lecę
krzykiem tłumionym
cichnącym echem

głosi potęgę
słowa zbywa
jednym uśmiechem bez grzechu

Cichną dźwięki lecz trwa
niedosyt jak droga w ciszy

Zbyszek Dwa 15.07.08

Opublikowano

Peel opisuje swoje wewnętrzne przeżycia / wspomnienia jak dźwięki malują (a może raczej wygrywają) melodię radosnych i smutnych chwil, które jak echo powracają wciąż żywe i niewyrażalne słowami / wyciszone dźwięki (leciutkie dotknięcia klawiatury) wprowadzają moment (punkt) kulminacyjny – dusza zawisa nad urwiskiem, a potem leci z tłumionym krzykiem (rozpacz lub rozkosz) wraz z cichnącym echem – potem cisza oddalająca wspomnienie (ukojenie) /
wydaje mi się, że tu chodzi o potęgę prawdziwej miłości, w której zbędne są słowa / czasami wystarczy jeden uśmiech, by wyrazić uczucie /

Ogólnie odbieram ten wiersz jako miłosną symfonię / dźwięki oddają nastrój / delikatność, lekkość (piano, pianissimo przechodzi w pianoforte, by zakonczyć moderato) /

Wiersz bardzo mi się podoba, tylko maleńkie zastrzeżenie (ale to tylko takie moje) do wielkich liter zastosowanych, wg mnie, niekonsekwentnie / usunęłabym też interpunkcję /
Jestem pod wrażeniem, jakbym wysłuchała utworu muzyka, który zasiadł do klawiatury po długim poście i teraz delektuje się każdym dźwiękiem dając mozliwość wspólnego z nim przeżywania /
dziękuję za to duchowe przeżycie /
nawet jeśli zamysł Autora był inny, wiersz przemówił do mnie właśnie tak i sprawił przyjemność /
:)
serdecznie pozdrawiam
-teresa

Opublikowano

Witam Tereska - jak zawsze miły mam od Ciebie komentarz.
Muzyka piękna, perfekcyjna jest dla mnie jak dobra poezja
z której można czerpać wiele rożnych doznań.
I tak jak dobry wiersz posiada w sobie wiele znaczeń
zależnie od nastroju słuchającego - czytającego.
Lubię pisać przy muzyce.

Jestem mocno podbudowany Twoim dobrym odbiorem i interpretacją.
Gdybym umiał się czerwienić pod wpływem pokory, to pewnie teraz by tak było :)))
Bardzo serdecznie pozdrawiam :)))

Opublikowano

Radość, że trafiłam w zamysł Autora. Może dlatego, że tworzysz przy muzyce, a ja także lubię dobrą muzykę, więc łatwiej mi było zanurzyć się w aurę, poczuć...
Nie masz powodu do czerwienienia się, ale gdyby, to rumieniec dodaje uroku, więc jeśli wykwitnie, to może być oznaką skromności.
Wiersz mnie poruszył subtelnością wyrażonych uczuć.
:))
Serdecznie pozdrawiam
-teresa