Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja widziałem to znów tak:

dźwięk dżdżu w Łazienkach
zasłuchany w bezruchu
wielki pianista

albo nieco inaczej:

great balls of fire
walenie w klawisze
Jerry Lee Lewisa

lub amerykańska wersja gitarowa:

rock and roll music
gitarowe solo
Chucka Berry'ego

Buźka :)
Opublikowano

zasłuchany w bezruchu
wielki pianista

albo nieco inaczej:

great balls of fire
walenie w klawisze
Jerry Lee Lewisa

rock and roll music
gitarowe solo
Chucka Berry'ego

Fajnie fajnie:) Podobają mi się, zwłaszcza dwa ostatnie:)
Opublikowano

zasłuchany w bezruchu
wielki pianista

albo nieco inaczej:

great balls of fire
walenie w klawisze
Jerry Lee Lewisa

rock and roll music
gitarowe solo
Chucka Berry'ego

Fajnie fajnie:) Podobają mi się, zwłaszcza dwa ostatnie:)

To jeszcze na dokładkę :

Viva Las Vegas
w klubie karaoke
Elvis wciąż żywy

:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @andrew   Nie, proszę pana, proszę podać konkrety - dowody, samo gadanie o pańskim bogu niczego nie świadczy, dajmy mój przykład: obok mnie mieszka starsza pani i czasami wystawia śmiecie obok drzwi i przy okazji - wychodząc - wyrzucam je - bez żadnego przymusu.   Łukasz Jasiński 
    • @Naram-sin   Rozumiem, niestety: włóczęgostwo, podobnie jak żebractwo - mnie nie dotyczy, jako Starożytny Słowianin mam w genach osiadły tryb życia, a nie: koczowniczy - Polski Portal Literacki jest moim Drugim Domem.   Łukasz Jasiński 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@beta_b Racjonalne podejście do życia, ponieważ porażka i sukces to dwie strony medalu. Pozdrawiam!
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Duch7millenium Ten świat to eksperyment.

• Wiersz bardzo nastoletni, w tym flow pojawiają się chyba wszystkie problemy młodych ludzi w okresie burzy i naporu. Poezja jednak nie polega na tym, że się wyrzuca z siebie wszystko, co kłębi się w głowie, i podzieli enterami, żeby wyglądało to jak wiersz. Pierwszym podstawowym zadaniem autora jest selekcja materiału. Bo jak się chce napisać o wszystkim, to wychodzi wiersz o niczym. Drugim zadaniem jest odpowiedź na takie pytania z kanonu - kto? co? jak?gdzie? kiedy? w jakim celu? dlaczego? Rozwijając: kim jest podmiot liryczny? W jakiej czasoprzestrzeni go umieszczam? Co chcę powiedzieć jego ustami o świecie, życiu? (skupić się na jednym wątku, a nie na kilkunastu)? Czego oczekuję od czytelnika? Jaki chcę wywrzeć efekt? Trzecim zadaniem jest odpowiedni wybór środków poetyckich, aby osiągnąć swój cel. Przy czym zawsze powinno się kierować zasadą- lepiej mniej, niż więcej,lepiej ciszej, niż głośniej,lepiej oszczędniej, niż na bogato. Później, po napisaniu wiersza dobrze poczekać tydzień, dwa lub trzy, i po tym czasie, jak opadną emocje i uniesienie twórcze, zastanowić się,co z tekstu można wyrzucić, jak można go poprawić, czy nie ma w nim błędów ortograficznych, składniowych, niejasności, powtórzeń. itp. Dopiero wtedy można go puścić w obieg.   Najlepiej zaczynać od tekstów krótkich. Wymagają one odrzucenia wszystkiego, co zbędne,rozpraszające, nudne.   Niewątpliwie jednak wiersz ten ma jedną, ale kluczową zaletę, o której już wspomniał @yfgfd123 - jest autentyczny i szczery. Autor(ka) nie kreuje wydumanych problemów, nie wchodzi w buty wieszczów, odnosi się do własnych doświadczeń, do tematów, które dobrze zna i które czuje. A to jest bardzo cenne.  

Końcówka wiersza jest, w zestawieniu z przegadanym całokształtem, dobra,, obiecująca.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...