Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

modlitwa

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem
kim jesteś i czy w ogóle
stworzyłeś człowieka czy też nie

pono wszemogący
daj ludziom siłę zburzyć wszystkie iluzje
i pomimo tego żyć i niechać żyć
nie przejmować się strachiem
dodaj garstkę kompromisów
niczego wzamian
i nie obiecuj
o sobie nie mów
nie oczekuj wiarę
bo nie można na tobie polegać

więc módlmy się do człowieka
bez zwlekań
chociaż to trudniejsze
i do wszystkiego można szukać objaśnień
ale ty pielgrzymie wiesz
że w każdym momencie zbliżamy się do końca
który nie zdąży powstrzymać kolejnych

Miało zapewne byc "wszechmogący". "Niechać"? Powstrzymywać się, przestawać. Znasz, Waść, słowo "zaniechanie"? To od tego własnie czasownika.

Mógłbyś, mości Autorze, jednak dokładniej czytać swoje dzieła i od razu poprawiać błędy. Poza tym muszę się zgodzić z imć Wielkim Ogniem (;p) w kwestii zawartości poezji w poezji... ;p

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• autor: Rudyard Kipling tytuł oryginału: If   tłumaczenie(2025):  Melilotus.pl   Jeśli...   Jeśli nie tracisz głowy, gdy inni stracili I przeklinając cię, obwiniają za wszystko, Jeśliś pewny swoich słów, a inni zwątpili, Zamyślisz się, zanim powiesz ostatnie słowo; Jeśli możesz czekać, bo umiesz być cierpliwy, Jeśli nie kłamiesz, gdy wszyscy  wokoło kłamią, Nie nienawidzisz, chociaż żeś znienawidzony I nie stroisz się w pióra, nie brylujesz mową;   Jeśli umiesz śnić, a sen nie jest twoim władcą I myśleć, a myśli nie masz za cel oraz próg, Jeśli umiesz spotkać się z Tryumfem i Klęską, Wiedząc, że dla tych dwóch oszustów jesteś, jak wróg; Jeśli znieść możesz, gdy ktoś hańbi twoje słowa, Żeby sieć kłamstw i półprawd pleść i głupców łowić A widząc, jak ktoś niszczy to, co twoje, święte, Znajdujesz siły, by coś utracił, znów tworzyć;   Jeśli potrafisz rzucić na stół, to coś wygrał, Wyzwać ślepy traf, złożyć wszystkie żetony w stos I stracić, i nie rozpaczać, nie chodzić żebrać, Bo los ci dał i los odebrał -taki jest świat; Jeśli upadłeś, bo zabrakło ci sił i tchu, I potrafisz zbudzić swój umysł, nerwy, ścięgna I, choć w tobie tylko jedna myśl: to koniec mój! Wstajesz i idziesz, bo chcesz przetrwać, bo tak trzeba;   Jeśli z tłumami umiesz mówić, lub z królem iść, Nie tracąc wiedzy, pamiętając czym honor twój, Jeśli wróg, ani przyjaciel nie chcą cię ranić, Jeśli chwalą cię, klaszczą -nie myślisz żeś jak Bóg; Jeśli bezpowrotne minuty wypełnisz trudem wszystkich sześćdziesięciu sekund, wygrywając bój, Twoja będzie Ziemia, wraz z każdym na niej cudem I -najważniejsze -Człowiekiem będziesz, synu mój!  
    • @sisy89 ... za ten wiersz.. duży plus.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.. poza tym, przyjemnie o końcu zimy. Pozdrawiam.
    • @Domysły Monika ... "myśl (nie) prawdziwa"... dla mnie także tajemniczo.. Zakładam, że pudełko to.. pozytywka.. (gdzież one.?) a w niej czyjeś "skarby" z przeszłości, jednym słowem, wspomnienie dla oglądającej. Zamyka i chowa... brak muzyki... czerwonej (?)... to  kolor haftu (?) Moniko.. pytam, bo na razie błądzę. Pozdrawiam.
    • @andreas .. za limeryk.. :) poczęstowałam Cię punkcikiem.   @mariusz ziółkowski ... znowu minimalistycznie, tak chyba lubisz.   'Widzę' w treści zgnuśnienie/rezygnację peela z.. zaszalenia..  jak niegdyś wicher, przy którym teraz bardziej się milczy(?), ale.. drugie piwo.. 'pozwala' spojrzeć za okna, po kolejnym może będzie eskapada. Super (i nie).. ten jeden grzyb w domu. Fala, że w wielu domach podobnie.? Tyle ode mnie.  Pozdrawiam.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...