Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Wewnętrzny Odgłos   A niżej od religii monoteistycznych są religie henoteistyczne, a Europa to przede wszystkim starożytna Grecja, starożytny Rzym i starożytna Lechia (nie ta w wersji fantastycznej - turbosłowian), otóż to: w religiach henoteistycznych składano ofiary bóstwu z niewinnych ludzi i czy tu było normalne? Jeśli chodzi o religie monoteistyczne, to: w judaizmie nadal istnieje obrzezanie, a w chrześcijaństwie duchowy kanibalizm - oto ciało i krew... Jeśli chodzi o islam - nie wiem, bo: w Polsce jest bardzo rzadki, dalej: w religiach politeistycznych nie było i nie ma takich irracjonalnych rytuałów - dzikości, jeśli już: to starożytni Słowianie uprawiali zbiorowe orgie seksualne podczas Nocy Kupały.   Łukasz Jasiński 
    • Lecz gdy ktoś każe ci zostać dłużej w pracy a twoja żona i dziecko tęsknią przystaw mu do łba rewolwer i odpal Lecz gdy ktoś każe ci się rozebrać w zamian za awans a twój mąż czeka z pensją odetnij mu członka Lecz gdy ktoś odbiera kostkę czekolady twojemu dziecku wymagając dyscypliny, ascezy i opanowania pchnij go w studnię bez dna   By w wieczność opadł, marszcząc swój intelekt bez serca i skazy na lustrze własnych refleksji   Zbaw się sam, bo zbawienia nie ma, walcz, choćby konając mów, choćby milcząć pracuj, choćby w dybach   Nieś światło tym, którzy w ciemności szukają schronienia, Oblej wodą prawdy świat wokół ciebie, chrzcząc Ziemię w imię nawet samego diabła.   Niech twoja gwiazda nie świeci tutaj, niech świeci tam Niech twoje słowa nie brzmią tu, nie zabrzmią tam   A w nadludzkim wysiłku znajdź przyjemność byś umierając z wyczerpania, sercem na zawał kochającym z kilofem, młotem i wiadrem zaprawy w rękach mógł stwierdzić, że dom swoim dzieciom zbudowałeś.  
    • czwarta nad ranem a ja nie śpię piąta na ranem ja śnić chcę szósta nad ranem sny złowieszcze siódma nad ranem wstaję więc
    • @m1234 Dziękuję.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dla fotonu czas i tak nie istnieje. :)
    • @akowalczyk dziękuję :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...